«Хто проти моєї російської, підніміть руку!» - ректор влаштував перевірку. Наслідки для єдиної сміливиці

Адже проти російської була одна вона…

Ректор Національної академії прикладних мистецтв у Києві вигнав студентку з аудиторії через її мовну позицію.

Інформацію опублікувала на своїй сторінці в Instagram журналістка Емма Антонюк. Записи розмови з ректором Олександром Лубянським студентка Марічка Довгополюк надіслала журналістці.

Під час перших зборів  - розповідає дівчина -  ректор Олександр Лубянський запитав: хто проти, аби він говорив російською? Марічка підняла руку.

Судячи з записів, оприлюднених Еммою Антонюк, педагога це обурило, він спершу сказав їй «не спекулювати українською мовою», потім почав принижувати дівчину, згадуючи історію про нотаріуса, який на початку повномасштабного вторгнення хотів взяти з нього за довіреність на транспортний засіб 9 тисяч гривень. Він наголосив, що нотаріус був теж зі Львова чи Львівської області та говорив українською.

Потім ректор почав проганяти дівчину з аудиторії. Заявив, що вона заважає проводити йому збори.

Я тебя виставлю просто, потому что ты мне мешаешь проводить сборы. Ты зрозуміла це!? Вийди отсюда, звільни зал, — прокричав ректор.

"Ї" - символ спротиву у окупованому Маріуполі

А потім резюмував: 

Я же сказал, я не люблю две вещи — наглость и воров. И еще не люблю тупость. Лучше с умным потерять, чем с тупым найти. А еще я люблю свое — свою семью, свой город, свою академию, а она мне будет рассказывать, на каком языке разговаривать.

Сама Марічка розповіла, що окрім неї в аудиторії було ще 40 людей. Ректор переконував, що напише на неї погану рекомендацію і дівчинку ніде не візьмуть на навчання.

Ты вообще знаешь, кто я? Я журналист и могу сделать так, что тебя больше никуда не примут?!

Оскільки більшість лекцій у виші також російською, Марія була змушена забрати документи. Нині вона повернулася до Львова.

Журналістка Емма Антонюк у своєму дописі розмірковує:

Вас ніколи не дивувало, що не існує конструкції «язик раздєляєт страну», бо страну раздєляєт тільки мова. І якщо ви посмієте натякнути, що це про ваше життя і ваші права, колишні медійники з медведчуківських каналів апелюватимуть саме до російськомовного воїна.

 

Ні, вам не треба апелювати навзаєм до україномовного воїна. Достатньо просто виконувати українські закони і не маніпулювати óбразами героїв з передової, щоб виправдати власну лінь.

Закінчила Емма свій допис словами:⠀

Тим часом у столиці студенти змушені покидати виші, бо їх принижують за потребу отримувати освіту українською.

Можна питання? А де ще вони можуть претендувати на освіту українською, якщо не в Україні?

 

В Канаді?
На площі Ринок?
Ніде?

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень