Заплатити усі борги за комуналку, попри воєнний стан, можуть змусити жителів Західної України

Це один зі шляхів подолання колапсу у комунальній галузі, який прогнозують восени

Ще до закінчення війни мешканців Західної України можуть змусити заплатити борги за комунальні послуги. Наразі за неповних три місяці воєнного стану сумарний борг українців за комунальні послуги складає вже 100 млрд гривень.

Ситуація щодо боргів, як на мене, вже критична. Чому критична? Борги вже становлять понад 100 млрд грн. Я насилу розумію, як підприємства працюватимуть. Навіть якщо будуть компенсації з бюджету, є питання, де брати ці гроші з бюджету? У цій ситуації потрібно шукати вихід. Субсидії: знову ж таки, немає грошей на субсидії, - розповів голова спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

І хоча в Україні скасували нарахування штрафних санкцій за несвоєчасну та неповну оплату комунальних послуг, борги повертати ти все одно доведеться. Наразі їх погодилися списати тільки власникам зруйновано житла. 

За словами Олега Попенка, є кілька варіантів розвитку подій, обидва не найкращі.

Перший варіант:

У разі, якщо війна скінчиться впродовж найближчих тижнів, Україна почне швидко оговтуватися. І попри те, що навіть відновлення може тривати десятиліттями, українці все ж матимуть роботу, а відтак і гроші на оплату найнеобхіднішого. Навіть якщо виплатити борги за комуналку не вдасться одномоментно, угоди на реструктуризацію дозволять сформувати оптимальні платежі й гасити борг.

Варіант другий:

Якщо війна триватиме понад рік, українці втратять останні збереження й платоспроможність. Це однозначно призведе до ще більшого накопичення боргів. Держава не матиме коштів у бюджеті для виплати субсидій, і ресурсу підтримувати роботу комунальної галузі. Відтак ризики залишитися взимку без тепла, води та газу й навіть електрики зростають.

Наразі уряд відмовляється ухвалювати непопулярні рішення про підвищення тарифів, й звучать пропозиції на опалювальний сезон скористатися газом власного видобутку. У довоєнний період Україна забезпечувала себе власним газом на дві третини від потреби. Проте зараз ситуація змінилася.

  • По-перше, зупинилося багато підприємств, які споживали газ.
  • По-друге, багато українських родин виїхали за кордон і, ймовірно, до кінця війни багато біженців додому не повернуться. Отже, їхні будинки не споживатимуть енергоресурсів.
  • По-третє, багато будинків просто зруйновані. Їх не опалюватимуть.
  • І, по-четверте, частина території України опинилась під окупантами. І поки вони там перебувають, турбота про комунальні потреби тамтешнього населення – їхній головний біль.

Олег Попенко пропонує повернути штрафи мешканцям регіонів штрафи за не своєчасну оплату комунальних послуг. Йдеться зокрема про Західну Україну. Натомість для Центральної та Східної України поки з впровадженням штрафів почекати.

Не можна зараз зрівнювати споживача у Миколаєві чи Харкові та, наприклад, у Чернівцях. Це різні ситуації, – переконаний експерт.

Тож платежі жителів Західної України можуть врятувати комунальну галузь цілої країни.

Джерело: На пенсії

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень