За газ платитимемо на 20% більше. Чи перейде Україна на нову систему обліку газу

Передаватимемо кількість спожитих кубів, а у квитанції отримаємо кіловат-години

З травня Україна має перейти на нову систему обліку газу. Наразі споживачі оплачують за спожиті кубометри газу, а надалі спожитий газ вимірюватимуть у кіловат-годинах. На європейському ринку вже давно рахують газ у кіловат-годинах. Україна досі користується радянською системою обліку.

Таким чином, українські постачальники газу досі були змушені користуватися двома різними системами обліку: для внутрішнього ринку та зовнішнього.

Облік газу у кубометрах не повною мірою показує реальне споживання газу. За різних фізичних умов один кубометр може містити різну кількість газу. Тож Україна приведе усі виміри до однакового з Європою.

Споживачам ніяких додаткових обрахунків проводити не треба. Показання лічильників українці передаватимуть як і раніше у кубометрах. А компанія, яка займається розподілом газу проводитиме перерахунок у кіловат-години.

Проте за обрахунками експертів, це призведе до того, що споживачі платитимуть на 20% більше. Тобто навіть за незмінного тарифу на газ (за кубометр) та обсягу споживання (у кубометрах) нам доведеться платити на 20% більше.

Але через війну цей перехід поки що відкладено.

Газопостачальна компанія «Нафтогаз України» з 1 травня 2022 року не змінює систему обліку. Наразі ми очікуємо уточнення від регулятора НКРЕКП, до якого були направлені звернення з цього питання, – відповіли у «Нафтогазі».

 

Джерело: На пенсії 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень