З 1 жовтня жінкам доведеться ставати на військовий облік: кого саме це стосується

Це стосується жінок конкретних професій

З 1 жовтня українки, що працюють у сфері медицини та фармацевтики, мають зареєструватися у ТЦК та СП. Працівниці інших галузей можуть добровільно обирати, ставати на військовий облік чи ні.

Про це повідомляє РБК-Україна.

Як жінки можуть стати на військовий облік

Зазначається, що з жовтня на військовий облік повинні стати лікарки, медсестри та фармацевтки до 60 років, які можуть бути мобілізовані за станом здоров'я, що визначить ВЛК. Щоб стати на військовий облік, треба звернутися в ТЦК, куди потрібно взяти з собою паспорт, диплом про медосвіту та довідку з місця роботи.

Таким чином, військовозобов'язані жінки повинні:

  • ставати на військовий облік;
  • проходити підготовку до служби;
  • повідомляти ТЦК про зміну місця реєстрації/проживання, сімейного статусу, інвалідності тощо.

Які жінки не можуть працевлаштуватися без військового квитка

Згідно з законом, медичні працівниці і фармацевтки без військово-облікових документів не можуть отримати роботу. Проте для жінок, які здобули освіту до 30 грудня 2022 року (до введення змін до закону про військовий обов'язок та військову службу), діє перехідний період. До кінця 2026 року вони можуть працювати як не військовослужбовці.

Однак роботодавці повинні звітувати ТЦК та СП про жінок з медичною чи фармацевтичною освітою, які не стоять на військовому обліку. Медички та фармацевтки, що не влаштувалися на роботу, повинні самі стати на облік.

Також наразі за наявності статусу військовозобов'язаних чи без нього жінкам дозволено виїздити за кордон. Це регулюється згідно з законодавством.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень