Стало відомо, чи можуть жінкам заборонити виїзд з України з 1 жовтня

Відповідь юристів

В Україні триває підготовка до взяття на військовий облік жінок певних спеціальностей. Обмежень на виїзд для жінок не виникатиме при умові, що норми законодавства частково змінять, проте зараз така заборона існує

З 1 жовтня жінки, які є представницями низки спеціальностей, повинні будуть стати на військовий облік. Ця тема останнім часом є однією з найнезрозуміліших для українців. Особливо часто підіймається питання щодо виїзду військовозобов'язаних жінок за кордон, адже на них, як на військовозобов'язаних, буде покладено заборону на виїзд у зв'язку з війною в країні.

Наразі на військовий облік жінок масово не ставитимуть. Заступниця міністра оборони Ганна Маляр переконує, що оборонне відомство не має наміру ставити всіх жінок на військовий облік, ЗСУ потребують лише деяких спеціальностей, тому немає потреби панікувати завчасно. Про це вона повідомила в ефірі національного телемарафону:

З 1 жовтня вже є напрацювання і ми робимо все можливе для того, щоб ніякої обов’язкової постановки на військовий облік не було. Наразі збройні сили потребують таких спеціальностей, як медичні працівники, кухарі, радіоелектронщиці.

За словами Маляр, добровільна постановка на облік передбачає, що мотивовані жінки зможуть самостійно прийняти рішення щодо військового обліку.

Адвокатка Мирослава Чорноусько каже, що обмеження, котрі накладаються у зв’язку з військовим становищем на військовозобов’язаних, поширюються як на чоловіків, так і на жінок. Це ж стосується й правил та дозволів щодо виїзду за межі країни.

Якщо норми законодавства будуть змінені на користь добровільної постановки жінок певних професій на військовий облік, відповідно не виникатиме і таких обмежень (по виїзду за межі України — ред.) щодо тих, хто, попри наявність відповідної професії, не військовозобов’язаний. Утім, на сьогодні таких змін не внесено, — пояснила вона.

Юрист Міноборони Володимир Смілка заявив, що на військовозобов'язаних жінок «розповсюджуються такі ж самі обмеження, що і на чоловіків: зокрема, вони не можуть виїздити за кордон під час воєнного стану».

Йдеться про тих жінок, які вже стали на військовий облік — оскільки раніше міністр оборони Олексій Резніков пояснював, що до моменту прийняття на облік жінки не є військовозобов'язаними.

«Військовозобов'язаною людина стає лише після постановки на військовий облік, — говорив Резніков.

 

— Жодним нормативно-правовим актом не передбачено штрафів для жінок, які вперше стають на облік як військовозобов'язані. Тобто, ще раз: жінки стають військовозобов'язаними лише після того, як стають на військовий облік і до моменту ставання на облік вони не є такими.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень