Юрист розкрив тонкощі мобілізації в Україні і розповів про «хвилі» призову

Кого беруть першочергово

Українцям розповіли, які бувають хвилі мобілізації, і кого призивають на захист держави першочергово. А ще – яка «хвиля» оголошена на сьогодні

Так, українське законодавство допускає проведення в країні загальної або часткової мобілізації, яка може проходити як відкрито, так і приховано.

Від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну оголошена загальна мобілізація, яка має 4 етапи, розповів «Телеграфу» адвокат Дмитро Циплицький.

Чотири хвилі мобілізації в Україні:

  • Перша хвиля - призивають оперативних резервістів, колишніх військовослужбовців та ветеранів АТО та ООС.
  • Друга хвиля - призивають резервістів, які не потрапили до першої хвилі, і військовослужбовців, які проходили строкову службу до 2014 року або служили за контрактом.
  • Третя хвиля - офіцери запасу і військовозобов'язані, які закінчили військові кафедри університетів.
  • Четверта хвиля - усі громадяни віком від 18 до 60 років, які підлягають мобілізації (не мають обмежень за віком, станом здоров'я тощо).

15 березня в Україні почалася друга хвиля мобілізації – нині призивають резервістів, які не потрапили у першу хвилю, а також військових, які проходили строкову службу до 2014 року, або ж служили за контрактом. Причому 23 травня термін мобілізації рішенням ВР продовжили на 3 місяці.

– Однак це ще не означає перехід до «третьої хвилі».

 

Про «третю хвилю» має бути окреме рішення Генштабу, - наголошує Циплицький.

За словами юриста, «хвилі» мобілізації умовні і пояснюють лише категорії людей, яких призиватимуть пріоритетно.

– Наразі пріоритет надається резервістам 2-ї черги та людям з бойовим досвідом, але це не означає, що мобілізують тільки їх. Тобто мобілізувати можуть всіх військовозобов'язаних, але пріоритет надається людям з бойовим досвідом, - пояснює адвокат.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, чи можна вручити повістку телефоном і чи можуть вручати повістку поліцейські. А ще – про те, що мають перевіряти при медобстеженні призовника, і яке покарання загрожує за неявку до військкомату.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень