Якщо ви стали жертвою зґвалтування: поради гінеколога

Лікарка дала чіткі та практичні поради для тих, хто не зміг уникнути зґвалтування

Фото ілюстративне, з мережі
Фото ілюстративне, з мережі

Тисячі українок у населених пунктах, де ведуться бойові дії та куди зайшли загарбники, опинились у ситуації тотальної беззахисності. Страшно усвідомлювати, що нижченаведені поради - частина нашої реальності...

Найстрашніше те, що частина жінок, яким ця стаття могла б допомогти, вже мертві.

Відома гінекологиня Наталія Лелюх розповіла про чіткі та конкретні кроки, які варто зробити жінкам, яких зґвалтували російські окупанти, якщо наразі в них нема можливості звернутися до лікаря.

– Найболючіше для мене те, що більшість жінок, для яких я це пишу, вже не мають змоги прочитати, бо у них немає зв'язку, віджатий мобільний телефон та відсутня можливість повідомити про себе і свою біду, – пише лікарка.

Наталія Лелюх пояснює, що за фахом вона працює з наслідками фізичного насильства.

– Тому мої поради більше про збереження здоров'я і психологічної цілісності людини, що пройшла через згвалтування.

Отож...

- Якщо зґвалтування не уникнути, і ви не впевнені в своїх фізичних силах щодо активного пручання, намагайтесь «заморозитись» всередині та ззовні. Для гвалтівника цей процес не про секс, а про встановлення влади та контролю, про приниження та знецінення.

Активний супротив жертви розпалює і підгодовує садизм. Тому жінка може постраждати фізично більше, отримати травми статевих органів й тіла.

Також, окупант може в процесі зґвалтування мститись за свій власний страх смерті і відчуття покинутості та безпорадності. Якщо зможете – «заморозьте» свої реакції. Ви не тут, це не ваше тіло, цей нелюд не заслуговує, щоб ви його помічали і жаліли.

Психологи радять проговорювати та усвідомлювати: «Це лише тіло, моя душа більша, сильніша, її схопити неможливо. Я в 1000 разів більша, ніж тіло. Це тільки тіло».

- Дисоціація, тобто відокремлення від власних почуттів, це спосіб запобігти травмуванню. Вона зазвичай включається автоматично, але можна допомогти собі і свідомо. Важливо не допускати почуття провини.

Це не тому, що зі мною щось не так, це не тому, що я залишилась в місті, або вийшла за водою, або гарна, або молода, або жінка, це все відкидати свідомо. Винен гвалтівник, винен окупант. Ви – постраждала, ніякої вашої провини, ні в чому, ніякої. Це не про вас, це про нього.

А ви залишаєтесь тою людиною що й були, це вас не заплямує, ні.

Якщо після зґвалтування вам дали спокій і пряма загроза вашому життю відсутня, спробуйте подбати про своє тіло. При можливості – це мінімальні гігієнічні процедури, хоча б вологими серветками, якщо вони є. Зазвичай в цей момент жінки відчувають непереборне бажання помитись, змити з себе бруд події. В умовах окупації, це не завжди можливо. Не ризикуйте життям заради відра води з криниці, яка прострілюється.

Якщо на статевих органах залишились травми і ви відчуваєте біль, то спробуйте використати «дружні» для слизової антисептики:

  • розчин соди (1 ч.л. на 0,5 літра води),
  • просто чиста вода,
  • дитячі безспиртові вологі серветки,
  • мазі тридерм, левомеколь. триакутан чи бепантен,
  • можна одноразово використати хлоргексидин (якщо хоч щось з цього є в наявності).

Можна спробувати використати навіть крем для рук, якщо він також у вас є.

АЛЕ! Не використовуйте спиртові антисептики або серветки, перекис водню, пантенол, олію чи інші масляні розчини. В першу добу для зволоження слизової не використовуйте лубрикант, особливо на водній основі, бо вони часто гіперосмолярні і можуть викликати ще більше подразнення та запалення слизової.

Якщо у вас в аптечці раптом знайдуться вагінальні антисептичні або антибактеріальні свічки, проставте їх 5-6 днів. Але, при наявності травм слизової, кровоточивості, або гематом, бажано починати ставити свічки через добу, бо буде дуже боляче. Особливо, якщо це свічки Гексікон або свічки з бетадином. Підходить все: поліжинакс, флуомізин, макмірор, далацин, тержинан, гравагін, свічки з метронідазолом, клотримазолом, повідін, синтоміцинові свічки, метрогіл вагінальний та інше.

Контрацепція

Якщо ви в репродуктивному віці і не маєте надійної контрацепції (не приймаєте контрацептивні пігулки постійно, не маєте внутрішньоматкової спіралі) то є високий ризик отримати небажану вагітність. Особливо, якщо у вас 6-16 день менструального циклу.

Якщо раптом у вас вдома, або у доступних вам сусідок є в аптечці будь-які гормональні контрацептиви, то можна спробувати такий спосіб як метод Юспе.

Подивіться склад контрацептиву - на упаковці зазвичай написано: етінілестрадіол доза може бути 0,02 мг, 0,025 мг, 0,03 мг, 0,035 мг та левоноргестрел (дроспіренон, дієногест). Для контрацептивного ефекту вам треба прийняти 0,1 мг етінілестрадіолу (тобто 5 табл. по 0,02 мкг, 4 - по 0,025 мкг чи 2 таблетки по 0,03 та 0,035 мкг) та не менше ніж 0,5 мг левоноргестрелу. Через 12 годин повторити ту саму дозу.

Для наглядного прикладу:

 

у вас або у сусідки знайшлись контрацептивні пігулки Джаз (містять 0,02 мг етінілестрадіолу та 3 мг дієногесту). Для контрацептивної дози 0,1 мг треба взяти 5 активних пігулок з упаковки і випити їх одночасно.

 

Через 12 годин випити ще 5 пігулок.

Така контрацепція максимально ефективна, якщо ви приймете препарат в перші 24-72 години після незахищеного контакту.

- Як тільки зможете, зверніться до лікаря - для огляду і можливого забору аналізів на інфекції, що передаються статевим шляхом.

 

Зробіть це. Ваше тіло захоче сховатись в мушлю. Ваша психіка буде шукати звинувачення та різні шляхи виправдання нелюдів. Займіть його турботою. Турботою про себе. Як тільки опинитесь у відносній безпеці, - підсумовує лікарка.

Джерело: фейсбук Наталії Лелюх

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень