Якщо напад з Білорусі буде, то пізніше. Зараз у путіна є ще один план

Військовий оглядач оцінив ситуацію та можливі варіанти дій путіна найближчим часом

Напередодні президент України Володимир Зеленський звернувся до білоруського народу з проханням не вступати у війну. Востаннє таке звернення він робив до росіян за кілька годин до великого вторгнення. Тоді звернення нічого не змінило, бо російські війська були у повній бойовій готовності. Так само Зеленський нічого не вдіє, якщо Лукашенко наважиться вступити у війну.

Та є нюанси.  На сьогодні розгорнутих військ на кордоні з Україною Білорусь немає, а тому другий фронт через кілька годин, через кілька днів чи тижнів навряд чи відкриється. Тож безпосередньої загрози сухопутного наступу від білорусів (прямого залучення військ!) зараз практично не існує. Про це повідомив військовий оглядач Денис Попович.

Загалом будь-яка форма сухопутного вторгнення білоруської армії в будь-якому напрямку — це подія за межею божевілля, адже Білорусь не готова до війни — ні теоретично, ні практично. Немає бойового досвіду, немає розуміння, за що воювати, банально немає бажання воювати, а також в принципі традицій вести наступальні війни.

Оскільки білоруські війська на кордоні зараз поки що не розгортаються, то неможливо спрогнозувати, куди вони будуть спрямовані. Але можна зробити припущення.

За логікою росіян, перед початком вторгнення, білоруська армія повинна:

  • провести масштабну підготовку, яка буде дуже схожа на ту, що провела рф перед 24 лютого. Висунути війська в райони зосередження.
  • Розгорнути польові шпиталі, штаби, склади БК та ПММ.
  • Підготувати резерв (чого зараз, до речі, не відбувається, попри заявлені навчання).

Загалом є ціла низка підготовчих заходів — від змін до бюджету до певної або часткової переорієнтації економіки. У масштабах Білорусі це буде помітно.

Крім того, ймовірно, Білорусь та росія захочуть перекинути частину військ з Донбасу на київський напрямок. За словами представника Головного управління розвідки Вадима Скібіцького, для цього потрібно орієнтовно 3-4 тижні.

Тому перспектива гіпотетичного сухопутного нападу з боку Білорусі та росії — приблизно середина серпня, якщо відповідний наказ вже існує. 

На сьогодні з боку Білорусі, на переконання Дениса Поповича, цілком можлива диверсійна діяльність.

Це небезпечно, адже може зачепити шляхи постачання західної зброї, але це не велике сухопутне вторгнення.

Крім того, зараз можливі й провокації проти Литви, яка займає принципову позицію щодо заборони транзиту в Калінінградську область. Литва є членом НАТО, але напад на цю країну, попри ще більше божевілля, здається мені більш реальною короткостроковою перспективою, ніж відкритий напад Білорусі на Україну.

По-перше, в Калінінградській області вже розгорнуті російські війська. І їх достатньо для того, аби перекрити Сувальський коридор.

 

По-друге, Сувальський коридор, який може стати об'єктом такого нападу — це не болота українського Полісся зі злою теробороною та загартованими в боях ЗСУ. Це клаптик землі, який можна перерізати швидким синхронним ударом з двох боків.

Напад росії на Литву вимагає від країн НАТО негайної активації 5-ї статті, що автоматично означає війну з рф. Якщо її не активують, то це означає розпад Альянсу та величезну перемогу путіна. Ще більш значну, ніж окупація України. А далі нічого хорошого не буде.

До речі, провокації  щодо Литви цілком можуть відбутися паралельно із найближчим самітом НАТО.

Джерело: Телеграф

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень