Якщо дитина злиться чи засмучена: як реагувати батькам

Поради психолога

Якщо дитина злиться чи засмучена, дитячий психолог Кейтлін Славенс  радить використовувати батькам три фрази, які допоможуть дитині осягнути свої емоції. 

«Я бачу, що ти зараз злий через це, і я розумію чому»

Дорослий мозок може розпізнати, що гнів іноді є незначною незручністю. Але для дітей це може здатися величезним, приголомшливим і несправедливим. Тому вони повинні знати, що їх чують і бачать. Коли вони зрозуміють, що дорослі дійсно на їхньому боці, їм буде легше контролювати свої емоції.

«Мене хвилює, як ти почуваєшся, і я допоможу тобі впоратися з цим. Що ми можемо зробити просто зараз?»

Потрібно донести до дитини, що ви – команда і завжди будете поруч, аби допомогти їй подолати всі великі й безладні емоції. Це також свідчить про стабільність у бажанні підтримувати їх.

Варто доносити хлопцям та дівчатам, що ви хочете запропонувати способи допомогти їм висловити свій гнів. За словами фахівчині, деякі діти потребують руху, деякі люблять малювати, а деякі потребують комфорту. Запитайте в них, що їм допоможе почуватися найбільш безпечно.

«Наскільки великий твій гнів зараз?»

Ця стратегія передбачає екстерналізацію. Діти часто не хочуть визнавати, що вони відчувають емоцію, яку сприймають як негативну. Однак коли вони зможуть вийти за межі себе і спостерігати за своїми відчуттями, то отримають можливість взяти їх під контроль і працювати, щоб зменшити негативний стан.

За словами психолога, діти не можуть навчитися керувати своїм гнівом, якщо не побачать, як це роблять дорослі. Вона радить зберігати спокій у ситуації, коли нервує малюк. Таким чином батьки подають приклад, як вести себе подорослішавши.

Джерело

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень