Народні методи лікування ГРВІ у дітей: міфи чи правда?

Звичні методи лікування не допомагають

Всі ми шукаємо швидкий спосіб вилікуватися та зміцнити імунітет. Дехто навіть вдається до народної медицини, ОДНАК під час лікування застуди у дітей варто відмовитися від таких заходів. Про це повідомляє УП. Життя, які поспілкувались з педіатринею Катериною Погорєловою про лікування грипу та інших ГРВІ.

Міфи про народні методи лікування застуди

Люди все ще вірять в чудодійний ефект «противірусних», гірчичників та інгаляцій над картоплею, якого насправді немає.

Міф №1: Інгаляція парою картоплі чудодійно впливає на застуду

При застуді дійсно рекомендують дихати вологим прохолодним повітрям. Пара від картоплі — гаряча. Наслідком такої гарячої інгаляції може бути опік, а на шкідливі мікроорганізм чи наявність кашлю така процедура ніяк не вплине.

Міф №2: Цибуля та часник допоможуть

Є практика, коли натертий часник втирають у ніс. Але це не лише не допомагає, а може нашкодити.

Вживати часник та цибулю можна, адже це додаткові вітаміни групи В та С. Та побороти вірус чи бактерії вони не можуть.

Якщо з'їсти цілу цибулину, то сік подразнить слизову. Імовірно, почнеться печія чи дискомфорт у шлунку.

Від соку цибулі слизова носу подразнюється, що призведе до збільшення виділень. Також можливий опік слизової.

Міф №3: Натирання оцтом та «закутування» для зниження температури

При температурі організм продукує тепло і воно повинне кудись виходити, а не утримувати його.

Є такий симптом – озноб, він з’являється, коли температура починає рости. Тоді не потрібно роздягати дитину, а навпаки намагатися зігріти.  

 

Проте, коли температура досягає свого піку, дитині стає жарко, видно, як червоніють щоки. У цей момент точно не можна її кутати, адже тепло повинне виходити з організму, – розповіла педіатриня Катерина Погорєлова.

Небезпечно натирати дитину оцтом, оцтова кислота може потрапити у кров і викликати отруєння. Для зниження температури можна протерти все тіло дитини водою кімнатної температури. 

Міф № 4 : Полоскання горла сіллю допоможе вилікувати біль 

Полоскати горло сольовим розчином не має сенсу. Аптечні спреї, таблетки та розчини для полоскання є симптоматичною терапією та найчастіше призначені для знеболення. Полоскання сольовим розчином не допомагають при болі в горлі. А сіль може подразнювати слизову.

Промивати сольовим розчином можна тільки ніс. Не варто готувати його самостійно. Краще придбати або сольовий розчин у вигляді крапель, або звичайний фізіологічний розчин з піпеткою для зручного використання.

 

Така терапія справді полегшить стан. 

Міф № 5: Гірчичники «прогрівають» організм

Вважається, що гірчичники  можуть «прогріти» внутрішні органи, посилити кровообіг й зменшити біль, запалення. Але це — неправда.

Гірчичники не можуть посилити кровообіг чи якимось іншим чином втрутитися в роботу внутрішніх органів. Подразнення шкіри від гірчичника — ознаки опіку.

Міф № 6: Антибіотики, противірусні та імуностимулятори при ГРВІ

Є кілька противірусних засобів, їх можна вживати лише за призначенням лікаря. Всі інші противірусні препарати при застуді не діють, можуть спрацювати хіба як ефект плацебо. На 5-6 день дитина самостійно починає одужувати.

Антибіотик НЕ допоможе при вірусних захворюваннях, адже він бореться з бактеріями, тож у випадку ГРВІ – недоречний.

Міф № 7: Збивають температуру: молоко з медом та настої різноманітних трав і ягід

При температурі дитині варто пити багато рідини, щоб організм міг боротися з подразником. Тому чай з малиною чи медом, компот може бути альтернативою простій воді.

Хвора дитина часто не має апетиту, а мед та малина містять вуглеводи та глюкозу. Тож цей напій більше живить, а не збиває температуру.

Міф № 8: Необхідні вітаміни в таблетках

Найкраще отримувати вітаміни з їжі. Якщо лікар не діагностував дефіциту певного вітаміну, не потрібно приймати щоденні добавки.

Міф № 9: Чудодійний вітамін С

Навіть, якщо кожен день його приймати, застуда вас не омине. Коли вже з'явилися симптоми застуди, вітамін С ніяк не вплине на перебіг захворювання. 

Міф № 10: Для лікування застуди варто попарити ноги у гарячій воді 

Якщо дитині подобається потримати ноги у теплій воді заради розваги, то можна спробувати, але жодного лікувального ефекту цей метод не матиме.

Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Олена Швидка

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень