Ударна хвиля і заклеєні вікна скотчем: пояснення науковця про природу ракетних ударів і як вберегтися українцям (ФОТО)

Все ж таки, напевно, варто заклеїти вікна

Повітряна тривога, повідомлення про можливі прильоти, робота ППО, вибухи та новини про наслідки ракетних атак – все це реалії нашого сьогодення.

Що таке ударна хвиля?

Ударна хвиля – область сильного стиснення повітря, яке поширюється з надзвуковою швидкістю на всі боки від центру вибуху. Дехто може порівнювати її з цунамі, коли за першою хвилею, що руйнує, рухаються спокійніші, що згасають, і менш руйнівні. Швидкість ударної хвилі – 350 м/с.

Від чого залежить потрапляння під ударну хвилю?

Поширене питання, чому в одній квартирі вікна вибило, а в сусідній - ні? Або, як виходить, що серед будинків, що стоять поруч, пошкоджені не всі, а іноді один з десятка.

Ударна хвиля відбивається від перешкод і в тому числі - від стін будинків.

Внаслідок багаторазового відбиття вулицею хвиля поширюється із певною періодичністю. Навіть коли від місця вибуху, де інтенсивність хвилі недостатня для видавлювання скла, в силу цієї періодичності шибки все ж таки тріскаються і лопаються.

- Якщо перед вікном є якась споруда, яка здатна виконати функцію екрана, то в таких будівлях вікна можуть не випадати. Водночас в інших будівлях вікна випадатимуть.

 

Ці екрани відображають хвилі, тож вікна й стоять, – розповідає доктор технічних наук Наталія Зуєвська.

На вузьких вулицях спостерігається дещо інший ефект. Таке явище зустрічається рідше, але також має руйнівну силу. Поширюючись уздовж вулиці, хвиля виганяє з неї повітря. Внаслідок цього розріджене повітря вириває вікна і двері назовні.

Чи готові наші будинки витримати таку хвилю?

Все залежить від запасу міцності будівлі. Звісно, більшість будинків будувалися без урахування можливого ризику впливу ударної хвилі.

- Будівельники не звикли працювати з динамічними хвилями. Будинки розраховані на статичні навантаження. Тобто збудували, навантажили ґрунти, і споруда так і стоїть… Це статичне навантаження. Дія вибуху – зовсім інший принцип.

 

Це динамічні хвилі, вони йдуть від 3 до 8 мілісекунд. Спочатку на об'єкт йде сильне навантаження, а потім розвантаження. Тому й руйнуються конструкції після дії на них ударної хвилі, – каже Наталія Зуєвська.

Вчена зазначає, що сьогодні під час будівництва потрібно враховувати досвід країн, які перебувають у стані постійного ризику обстрілів. Насамперед йдеться про Ізраїль.

- Там мають будівельні стандарти для нових споруд. Вони передбачають обов'язково поглиблений фундамент, в яких мають бути паркінги, які також служать і бомбосховищами.

 

Також у них передбачають збільшення діаметра арматури при будівництві, щоб надати будинку додаткову стійкість, – каже Наталія.

 

Чим хвиля може бути небезпечною для людини?

В людини, що потрапила під дію ударної хвилі на відкритому просторі, миттєве підвищення тиску повітря, що сприймається як різкий удар.

При цьому можливі пошкодження внутрішніх органів, розрив кровоносних судин, барабанних перетинок, струс мозку, переломи та вивихи.

Якщо ж людина знаходиться в закритому приміщенні, але не в укритті, тоді головна небезпека від ударної хвилі — уламки зруйнованих стін, і найбільш численні випадки — порізи від скла.

Чому ударна хвиля вибиває у вікнах скло і навіщо їх заклеювати?

На скло ударна хвиля впливає як звичайний, тому воно і вилітає. Чим може допомогти у цьому випадку заклеювання вікон? Ну, як мінімум, це зменшить дрібну вібрацію, підвищуючи шанси скла вистояти.

Можна взяти звичайний прозорий чи будівельний скотч, смужки картону чи старих газет. Чим більше заклейок буде використано на склі, тим більше шансів, якщо воно все-таки не витримає і піде тріщинами, то не розлетиться по всій кімнаті дрібними осколками.

Ще один варіант – не закривати щільно вікна за ризику «прильоту».

Після оголошення повітряної тривоги потрібно перевести вікна в режим провітрювання, а вже потім йти в укриття. Є шанс, що вікно просто відчиниться, рама може вигнутися, але сам склопакет витримає.

Джерело: коротко пpо

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Олена Швидка

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень