Якими продуктами треба запасатись на випадок блекауту, а що купувати не варто

Як надовго зберегти запаси й не отруїтися зіпсованими продуктами

Багато хто вже зробив запаси їжі на випадок складної ситуації, яка може виникнути під час зими і через масовані ракетні удари ворога. При цьому необхідно пам’ятати, що запаси їжі можуть принести не тільки користь, а й стати небезпечними через неправильне зберігання. Якими продуктами запастися та як правильно їх зберегти, розповіли у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, передає sud.ua.

Подбайте про поживну їжу тривалого зберігання

За потреби такі харчі можна взяти з собою в укриття. Бажано, щоб ці продукти не потребували багато води для приготування. Наприклад:

  • сублімовані продукти (каші, супи, локшина);
  • консерви м’ясні, рибні, овочеві;
  • хлібці та печиво;
  • горішки;
  • шоколад;
  • сухофрукти.

Також подумайте, які продукти споживаєте саме ви та ваша родина. Зробіть 3-денний продуктовий запас для дому.

Навіть за умов відсутності електрики тримайте їжу в холодильнику: він ще кілька годин після відключення зберігатиме холод (якщо його не відкривати часто, то низька температура всередині зберігається до доби). Спершу з’їжте продукти, які швидко псуються.

Як при відключеннях електрики не натрапити у магазині на зіпсовані продукти

В умовах віялових та екстрених відключень електроенергії збільшився ризик придбати зіпсовані продукти, які зберігалися в неналежних умовах – без дотримання встановленої температури охолодження.

Найкращий варіант – обирати магазин, будівля якого розміщена на одній лінії з об’єктом критичної інфраструктури, де вимкнень або не буває, або вони відбуваються набагато рідше, ніж на інших лініях. У таких випадках у вас набагато менший ризик натрапити на продукти, умови зберігання яких були порушені через вимкнення з мережі холодильників і морозильних камер.

 

Якщо поруч немає магазинів, у яких не вимикають світло, знайдіть той, де власники встановили генератор.

Купуйте передусім ті харчові продукти, які виготовлені нещодавно і якнайменше зберігались у закладах торгівлі.

Намагайтесь купувати їжу у закладах, де більший товарообіг (більша кількість покупців), а відповідно, і графіки поставок від виробників швидкопсувної їжі частіші.

Звертайте увагу на завантаженість холодильників харчовими продуктами. Перевантажене холодильне обладнання, де немає циркуляції повітря, не здатне тривалий час після знеструмлення утримувати температуру.

Уникайте придбання продуктів з переліку таких, що за відсутності електроенергії псуються першочергово.

Завжди звертайте увагу на дату пакування, кінцеву дату для вживання й умови зберігання (порівнюйте, чи те, що рекомендовано на етикетці, збігається з умовами, у яких ці продукти зберігаються в магазині).

Уникайте продуктів «за пів ціни», у яких уже спливає термін придатності. У сучасних реаліях ризик, що продукт уже зіпсувався, значно вищий.

Які продукти псуються першочергово та яка є альтернатива:

  • Охолоджене м’ясо. Якщо сумніваєтеся в його якості, надавайте перевагу замороженому м’ясу. Однак за умови, що воно не встигло розморозитися й не має ознак зіпсованого.
  • Готова їжа. Небажане її зберігання без холодильника понад 2 год.
  • Варені ковбасні вироби (сосиски, сардельки, варена ковбаса). Як альтернативу обирайте копчену ковбасу або сиров’ялену, запаковані у вакуум.
  • Ваговий кисломолочний сир. Надавайте перевагу сиру у вакуумній упаковці.
  • «Молочка». Замість молока в пляшках з коротким терміном зберігання обирайте молоко в «тетрапаках», яке може зберігатися без холодильника.
  • Риба і рибні продукти.
  • Кондитерські вироби (тістечка, торти, муси). Краще візьміть цукерки, батончики й печиво, які не потребують особливих умов для зберігання.
  • Як зберегти їжу вдома в умовах вимкнення електроенергії:
  • Стежте за температурою в холодильнику та морозильній камері. У холодильнику має бути температура 4°С або нижче. У морозильній камері — 0°С або нижче. Якщо на вулиці низька температура, їжу можна тримати надворі.
  • Ніколи не пробуйте їжу на смак, щоб перевірити її безпечність.
  • Їжу, що швидко псується, купуйте маленькими порціями.

Якщо у вас в запасах залишився шматок м’яса чи риба, краще приготувати його (за умови, що у вас газова плита або є альтернативні методи для приготування їжі, наприклад, мангал у дворі). А якщо ви хвилюєтесь, що не встигнете з’їсти, розділіть страву із кимось, наприклад, із сусідами.

Ви можете безпечно повторно заморозити або приготувати заморожені продукти, які все ще містять льодові кристали або мають температуру 4°С або нижче.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень