Які категорії громадян НЕ підлягають призову під час мобілізації в Україні

Перелік

Призову підлягають всі військовозобов’язані чоловіки 18-60 років, проте є категорії тих, кого не візьмуть на службу.

В умовах мобілізації не призивають на військову службу громадян, які:

  • – залучені до роботи в органах держвлади, критично важливих підприємствах, установах та організаціях;
  • – визнані непридатними до служби за віком чи станом здоров’я;
  • – постійно доглядають за особами, котрі потребують піклування.

На службу не беруть чоловіків і жінок, які є батьками й займаються вихованням дітей, зокрема й багатодітних (троє й більше неповнолітніх дітей).

Не мобілізовують в Україні батьків-одинаків і одиноких матерів, котрі виховують неповнолітню дитину; опікунів і прийомних батьків хоча б однієї дитини, яка не досягла повноліття.

Крім цього, не підлягають призову батьки, які виховують неповнолітню дитину з інвалідністю підгрупи А та III-IV групи, повнолітню (18-23 роки) дитину з інвалідністю I або II групи.

Не можуть призвати до лав армії чоловіків і жінок, які втратили на війні близького родича (якщо він загинув чи зник безвісти, беручи участь у бойових діях). Згідно зі змінами до ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Не мобілізують також чоловіків і жінок, які мають неповнолітню дитину і дружину (чоловіка), що вже проходить військову службу.

Крім того, в Україні не мобілізовують тих, хто здобуває професійну передвищу та вищу освіти, асистентів-стажерів, аспірантів і докторантів, які навчаються на денній чи дуальній формах здобуття освіти.

Окремо визначаються категорії державних службовців, що не підлягають призову, і це депутати ВРУ та АР Крим, працівники правоохоронних органів (оскільки вони вже залучені до оборони країни), а також антикорупційних структур.

Не можуть мобілізувати й громадян, які отримали відстрочку від проходження військової служби, хоча її, як і бронювання на роботі, з певною періодичністю потрібно поновлювати.

Джерело: OBOZREVATEL 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень