Українці за кордоном: чи можуть консули вручати повістки військовозобов'язаним?

Пояснення юриста

Згідно з новим порядком військового обліку, військовозобов'язані українці за кордоном також мають ставати на військовий облік. Юрист Владислав Юрчак розповів про нюанси такого нововведення.

За словами правозахисника, консульським установам за кордоном не надали повноваження вручати повістки та розглядати справи про адміністративні правопорушення. Тому нові правила військового обліку поки що ніяк не вплинуть на військовозобов'язаних українців, які перебувають за кордоном.

На сьогодні дипустанови можуть лише вести облік військовозобов'язаних українців та інформувати про це відповідні органи в Україні.

 

Виписувати повістки українським громадянам ніхто не має права.

 

Що входить в обов'язки дипломатичних установ України стосовно мобілізації:

  • інформування громадян призовного віку, які не мають відстрочки або не звільнені від призову на строкову військову службу, про початок чергового призову громадян України на строкову військову службу;
  • сприяння поверненню військовозобов'язаних та резервістів в Україну у разі проведення мобілізації та воєнний час (в особливий період);
  • повідомлення у семиденний строк з дня взяття на консульський облік або зняття з нього про призовників, військовозобов'язаних та резервістів відповідним РТЦ та СП за місцем знаходження їх на військовому обліку;
  • військовий облік призовників, військовозобов'язаних та резервістів, які перебувають на тимчасовому консульському обліку.

Джерело: 24 канал 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень