Важливо розуміти різницю: Чим оповіщення відрізняється від повістки

Пояснення юриста

В умовах повномасштабної війни з російськими окупантами чоловіки можуть отримати як повістку у військкомат, так і оповіщення про те, що вони мають стати на облік або уточнити свої облікові дані.

Про те, чим відрізняються ці документи, розповів юрист Владислав Юрчак. 

Отримання оповіщення далеко не завжди спричиняє мобілізацію, його мета - уточнення інформації та облік, а також формування резерву.

 

Що таке оповіщення

Оповіщення – це документ, що складається з розпорядження керівника районного (міського) ТЦК та СП. Він може бути адресований органам місцевого самоврядування, керівникам підприємств, установ, організацій, зокрема навчальним закладам.

Воно зобов'язує повідомити конкретних громадян про виклик до ТЦК та СП та забезпечити їх прибуття у вказані у повістці терміни. Зазвичай вони додаються до такого оповіщення.

- Оповіщення – це лише механізм, який може використовувати ТЦК та СП для вручення повісток військовозобов'язаним, - пояснив Юрчак.

 

Що таке повістка

Водночас повістка – це розпорядження конкретній особі, яка зобов'язує її прибути до ТЦК та СП у визначений термін. При цьому цілі можуть відрізнятись.

Це може бути:

  • уточнення даних;
  • проходження військово-лікарської комісії;
  • призов на строкову військову службу;
  • мобілізація до конкретної військової частини (мобілізаційне розпорядження).

Юрист роз'яснив, що оповіщення з юридичної точки зору не зобов'язує військовозобов'язаних до будь-яких дій, тоді як отримання повістки внаслідок оповіщення тягне за собою юридичні наслідки.

Водночас роботодавці, керівники установ, підприємств та організацій, а також посадові особи у разі невиконання ними обов'язків, встановлених у розпорядженні керівника ТЦК та СП, можуть нести адміністративну відповідальність за статтею 210-1 КУпАП. Вона передбачає штраф у розмірі від 1700 до 3400 гривень та від 3400 до 5100 гривень штрафу для посадових осіб.

Джерело: 24 канал

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень