Яке майно в Україні не можна ділити під час розлучення

Ви навіть про це не здогадувалися

Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

Усі знають, що майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної власності. І це майно можна розділити навпіл під час розлучення.

Однак слід пам’ятати, що не все майно, яке один із подружжя отримав під час шлюбу, можна розділити. Тут не допоможуть ні переговори, ні суд.

Не ділиться між подружжям майно, яке є особистою приватною власністю.

Згідно із ст. 57 Сімейного кодексу України особистою приватною власністю дружини/чоловіка є:

  • майно, набуте нею/ним до шлюбу;
  • майно, набуте нею/ним за час шлюбу, але на підставі договору дарування або в порядку спадкування;
  • майно, набуте нею/ним за час шлюбу, але за кошти, які належали їй/ йому особисто;
  • житло, набуте нею/ним за час шлюбу внаслідок його приватизації відповідно до Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду»;
  • земельна ділянка, набута нею/ним за час шлюбу внаслідок приватизації земельної ділянки, що перебувала у її/його користуванні, або одержана внаслідок приватизації земельних ділянок державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій, або одержана із земель державної і комунальної власності в межах норм безоплатної приватизації, визначених Земельним кодексом України.

Особистою приватною власністю дружини та чоловіка також є речі індивідуального користування, зокрема коштовності, навіть тоді, коли вони були куплені за спільні кошти подружжя.

Що ще не можна ділити під час розлучення:

  • премії, нагороди, які хтось із подружжя одержав за особисті заслуги;
  • кошти, одержані як відшкодування за втрату (пошкодження) речі, яка належала комусь із подружжя, а також як відшкодування завданої їй/йому моральної шкоди;
  • страхові суми, одержані нею/ним за обов’язковим особистим страхуванням, а також за добровільним особистим страхуванням, якщо страхові внески сплачували з коштів, що були особистою приватною власністю кожного з подружжя.

Джерело: Я і Закон

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень