Як запобігти дитячій гіперактивності ще до народження дитини

Вчені дізналися секрет

Що робити матері, щоб дитина не народилася гіперактивним - нове дослідження

Найбільше дослідження Університету Турку (Фінляндія) і Колумбійського університету (Нью-Йорк, США) довело, що дефіцит вітаміну D під час вагітності підвищує ризик розвитку СДУГ (синдрому дефіциту уваги і гіперактивності) у дітей.

Ризик виникнення СДУГ був на 34% вище у дітей, чия мати мала дефіцит вітаміну D під час вагітності. Особливо це стосується першого і другого триместрів, пише sciencedaily.com.

Крім генотипу, пренатальні чинники, такі як дефіцит вітаміну D під час вагітності, можуть впливати на розвиток СДУГ, - говорить доктор медицини Мінна Саксдорф з Університету Турку (Фінляндія).

Це перше дослідження на рівні популяції, яке продемонструвало зв'язок між низьким рівнем вітаміну D в материнській крові на ранніх і середніх термінах вагітності і підвищеним ризиком розвитку синдрому дефіциту уваги і гіперактивності у дітей.

У дослідження були включені 1067  дітей, що народилися в період з 1998 по 1999 рік з діагнозом СДУГ в Фінляндії, і стільки ж контрольних дітей. Дані були зібрані до вступу в дію поточної національної рекомендації в Фінляндії про споживання вітаміну D під час вагітності в дозі 10 мікрограмів на день.

Оскільки СДУГ є одним з найпоширеніших хронічних захворювань у дітей, результати дослідження мають велике значення для громадської охорони здоров'я, - говорить керівник дослідження професор Андре Сурандер.

Дослідження є частиною більшого проекту по виявленню зв'язків між здоров'ям матері під час вагітності і СДУГ у дітей. Його мета полягає в тому, щоб отримати інформацію для розробки профілактичних заходів.

Це дослідження провели в співпраці з фахівцями Колумбійського університету (Нью-Йорк, США) і фінансувалося Національним інститутом психічного здоров'я NIHM (США) і Академією Фінляндії.

У дослідженні вчені використовували всеосяжну фінську пологову когорту (FMC), що складається з 2 мільйонів зразків сироватки крові, зібраних у жінок протягом першого і другого триместрів вагітності.

Наші новини у Тelegram. Номер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень