Як краще зберігати картоплю: митою чи немитою
Експерти розповіли, у якому вигляді овоч зберігається найкраще
Можна одразу зазначити, що картоплю можна мити перед закладкою на тривале зберігання, а особливо, якщо врожай збирався у дощову погоду.
Однак перед тим, як відправити її на зберігання після миття овоч потрібно добре просушити.
Найкраще картопля зберігатиметься при температурі від 2 до 4°C, а ось показники вологості мають бути 80-90%.
У митої перед зберіганням картоплі є одна суттєва перевага:
завдяки тому, що весь бруд змивається, одразу видно, в якому стані картоплини і можна відібрати зіпсовані.
Водночас є і певні недоліки:
- якщо мити неакуратно, то шкірку овоча можна легко пошкодити, від чого він швидко зіпсується;
- якщо урожай досить об’ємний, то процес сушіння проходитиме займе багато часу.
Особливості миття картоплі перед зберіганням
Для того, щоб урожай добре зберігався після миття, необхідно дотримуватися деяких рекомендацій:
- варто підготувати досить велику ємність для миття - це може бути великий таз або стара ванна;
- у підготовлену тару треба налити холодну воду і обережно викласти картоплю порціями, її потрібно помішати протягом деякого часу, але важливо не пошкодити шкірку;
- варто також підготувати місце для просушування вимитої картоплі і добре, якщо є можливість викласти її на картон або тканину;
- після кожної порції картоплі воду варто замінювати;
- сушити миту картоплю потрібно протягом 4-8 годин, а місце має розташовуватися у півтіні або тіні.
Додамо, що врожай, який пошкодився під час викопування, не зберігають з цілою картоплею, адже вона швидко почне гнити і може зіпсувати інші запаси.
Джерело – Ukr.Media
Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4
Радіо Трек: НОВИНИ