Як зігрітися без опалення: поради досвідченої туристки

Залишилося не так багато часу, щоб підготуватися до зими

Фото ілюстративне, з мережі
Фото ілюстративне, з мережі

Влада попереджає, що ця зима буде найскладнішою за всю історію.

Варто максимально підготуватися до можливого виживання в умовах, якщо міста залишаться без опалення.

Якщо немає грошей на утеплення будинку, переобладнання опалення на дров'яне та інші дорогі штуки, є способи прожити цю зиму більш-менш комфортно. Головне - хоча б трохи постаратися утеплити себе і своє житло. Для цього нам знадобляться майже підручні засоби.

Про те, як пережити холод, розповіла Тетяна Овчаренко, досвідчена туристка, яка не нехтує зимовими походами та сніговими ночівлями.

Волога - ворог тепла

Перше, з чим доведеться боротися за відсутності опалення в квартирі взимку, це з вологістю. Чим сухіше буде вдома, тим вам буде тепліше.

– Прибрати вологу допоможе силікагель, – радить Тетяна Овчаренко. – Пам'ятаєте такі подушечки, які кладуть у взуття? Такі ж, тільки великі, є для техніки та іншого. Можна купити такі пакети та ставити по одному в кімнаті, щоб витягав вологу.

Цей сорбент, здатний вбирати вологу, застосовується для захисту товарів і обладнання на складах і в магазинах і, напевно, стане в нагоді взимку в квартирі, якщо здійсняться найгірші прогнози і міста тимчасово залишаться без світла і газу.

Розпаковуйте килими

Важкі часи вимагають рішучих дій - ваша бабуся не дарма скуповувала і зберігала килими. Раніше ви не могли оцінити її завбачливості, а зараз саме час подякувати бабусі. Килим - ідеальний утеплювач для стіни чи підлоги.

- Навіть таке примітивне утеплення буде дуже доречним узимку, - продовжує Тетяна. - Потрібно визначити найхолоднішу стіну чи приміщення, де найбільша тепловтрата, – і зайнятися її утепленням. Вішати можна килими, можна шуби - їх задешево можна набрати в секонд-хенд на вагу. Шуби дуже добре утеплюють.

Ще, якщо кімнат багато, обов'язково зачиняти двері, а найкраще максимально утеплити одну кімнату і спати в ній всім разом. 

Перина краще, ніж спальник

За словами туристки, ковдра завжди виграє у спальника. Головна перевага спальника - легкість та компактність, щоб носити з собою в походи.

- Гарне туристичне спорядження коштує дорого, але в умовах квартири воно абсолютно не потрібне. У квартирах ми маємо цю розкіш – спати на ліжку під ковдрами. Три ковдри – куди краще за спальника! Ліжко виконує роль того прошарку, який на природі грає каремат - прошарку між людиною та холодною поверхнею. Якщо є не просто ковдра, а перина з пуху – це набагато краще за спальник, вона щільніша.

Хоча, якщо є така змога, спальниками теж можна запастися і за потреби використовувати їх як додаткові ковдри. Ще краще гріють гуцульські «ліжники» – ковдри із вовни.

Хімічні грілки та газові пальники

Непогано було б придбати туристичні газові пальники з балоном або просто заздалегідь подбати про кілька балонів газу, до яких можна буде підключати плиту. На них можна готувати їжу, гріти воду і класти кілька пляшок з гарячою водою в ліжко - не доведеться лягати в холодну і тремтіти, сподіваючись скоріше заснути за кількох градусів тепла.

– Є ще хімічні чи спортивні грілки, які ламаєш та кладеш на тіло, – підказує Тетяна. – Вони гріють там, де лежать, – потім перекладаєш на іншу ділянку. Після того, як ти ними скористався, їх треба варити – тоді вони відновлюють свою структуру. А є одноразові.

Газовий пальник можна ненадовго включати в наметі, якщо поставити його в кімнаті - сенс у тому, що доведеться обігрівати набагато меншу площу, ніж вся кімната чи квартира. Навіть без пальника в наметі буде тепліше - за рахунок малої площі.

Затепляйтесь самі

Обов'язково подумайте про тепле взуття для дому - купіть валянки чи бурки, повстяні капці. Ще обов'язковий атрибут – термобілизна, вдягати можна кілька пар.

– Тут не варто відмовлятися від синтетики – для першого шару вона підходить дуже добре, бо не вбирає вологу, – пояснює Тетяна Овчаренко. – Вона її пропускає – тіло довше залишатиметься теплим. Найкраще одягатися так: перший шар – синтетична термобілизна, другий – тепла чи вовняна «термуха», є така – із вовни лами чи овець, але її надягати не на шкіру; далі – фліска чи щось інше, а після цього – щільний одяг. Звісно, шерсть – наше все у таких ситуаціях. 

Джерело: КП в Україні

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень