Як Westinghouse будуватиме енергоблок на Хмельницькій АЕС розповіли в «Енергоатомі»

Т.в.о. президента «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін відвідав ХАЕС

Петро Котін по завершенні візиту до США та підписанні низки меморандумів завітав на майданчик Хмельницької АЕС, де розповів деталі майбутнього довгострокового співробітництва з американськими компаніями для розвитку атомної енергетики України.

Крім того, на ХАЕС приїхали головні спеціалісти Компанії з інвестицій, профільного департаменту Міненерго, відокремлених підрозділів «Науково-технічний центр», «Атомпроектінжиніринг», представники Київського та Харківського енергопроектних інститутів.

Меморандум із компанією Westinghouse передбачає будівництво п’яти енергоблоків.

 

Виробником реакторного острова нового енергоблока ХАЕС стане ця компанія з проєктом AP1000.

Проєкт реактора AP1000 вирізняється своїми пасивними системами безпеки, рекордно коротким строком перевантаження палива, а, отже, високою ефективністю, що сягає 90-92%. Крім того, такий потужний реактор займає невелику площу.

Майданчиком для будівництва нового енергоблока може стати земельна ділянка поруч із недобудованим колишнім четвертим енергоблоком, будівлю якого можна використати для технічних потреб будівництва, розмістивши там допоміжні цехи, тренажер, склади тощо.

 

Таке рішення є оптимальним і економним: не доведеться витрачати ні час, ні кошти на перероблювання фундаментної частини наявного майданчика ХАЕС-4.

Крім того, планується будівництво атомних електростанцій на нових майданчиках. Для цього Компанією складено кадастр, при розробці якого розглядали енергоблоки PWR 1000 МВт покоління ІІІ+.

Ми плануємо побудувати пілотний блок тут, саме на ХАЕС, і після цього звести ще чотири енергоблоки на майданчиках інших українських АЕС. Крім того, ми розглядаємо нові майданчики для будівництва в Україні атомних станцій «з нуля», – повідомив Петро Котін.

За його словами, виробництво може на 50% локалізуватися в Україні. Американська сторона постачатиме обладнання для «реакторного острова» та систем безпеки, решта ж обладнання буде вітчизняного виробництва. Будівельні роботи також виконуватиме Енергоатом.

На будівництві блоку працюватиме близько 6 тисяч осіб. Загалом же, за будівництва п’яти нових енергоблоків, буде створено понад 50 тисяч робочих місць.

Колектив ХАЕС і місцева громада чекають на відновлення будівництва даних об’єктів, оскільки це дасть суттєвий поштовх для розвитку нашого регіону і держави в цілому. У нас висококваліфікований персонал, і ми, безумовно, йдемо до того, аби розпочати ці завдання з новим подихом, тому готові до спільної масштабної роботи, - зазначив генеральний директор Хмельницької АЕС Андрій Козюра.

Керівник ХАЕС зазначив, що найближчим часом буде створено робочу групу для опрацювання нового проєкту, що дозволить сформувати потужну експлуатаційну та ремонтну команду.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень