ХАЕС готується відправляти відпрацьоване ядерне паливо у зону відчуження (ФОТО/ВІДЕО)

Днями завершили будівництво важливої залізничної колії

Залізничну колію від станції Вільча до станції Янів протяжністю 43 км збудовано у рекордно короткий термін – як і обіцяв Енергоатом. Прокладання колії вели дві бригади залізничників, одна зі станції Вільча, друга – зі станції Янів.

9 липня 2021 року дві бригади зустрілися та забили «золотий костиль» у колію, яка з’єднала Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) із залізничною мережею України.

П’ять місяців тому, 3 лютого 2021 року, Кабінет Міністрів України Розпорядженням №91-р передав залізничну колію «Вільча – Янів» (зона відчуження, Іванківський район Київської області) на баланс НАЕК «Енергоатом». Ініціатором передачі виступила сама Компанія – з метою завершити будівництво у найстисліші терміни.

- Після передачі Енергоатом оперативно провів переговори з  «Укрзалізницею», яка виступила виконавцем робіт із прокладання полотна залізничної колії, уклав відповідний контракт та профінансував роботи.

 

Наразі завершуються роботи зі збору та вивозу залишків рослин і чагарників, від яких розчищали колію. Будівельники наводять остаточний лоск, – повідомив генеральний директор ВП «Атомпроєктінжиніринг» Микола Божко.

 Він додав: уже до 20 липня відбудеться прогін першого пробного спецпотяга на ЦСВЯП з імітатором контейнера з відпрацьованим ядерним паливом.

Т.в.о. президента НАЕК «Енергоатом» Петро Котін зазначив, що протягом трьох років будівництво цієї під’їзної колії залишалося суттєвою перешкодою для запуску в експлуатацію першого пускового комплексу ЦСВЯП. Та вже невдовзі туди доправлятимуть відпрацьоване ядерне паливо з трьох атомних електростанцій – Рівненської, Хмельницької і Южно-Української, – що зберігатиметься там протягом наступних ста років.

- Ми вдячні нашим партнерам з «Укрзалізниці» за оперативну допомогу у завершенні реконструкції надважливої для роботи ЦСВЯП залізничної колії «Вільча-Янів».

 

Впевнений, що до Дня Незалежності нам вдасться завершити проходження всіх дозвільних процедур у Державній інспекції ядерного регулювання та доправити у Сховище перші контейнери з відпрацьованим ядерним паливом, – сказав пан Котін.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень