Як воєнний стан впливає на терміни виплати лікарняних?

Роз’яснення Держпраці

У відомстві пояснюють, що умови надання допомоги по тимчасовій непрацездатності та тривалість її виплати під час воєнного стану ТАКІ Ж, ЯК У МИРНИЙ ЧАС.

Втім, наразі строк отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності залежить, зокрема від технічних можливостей роботодавця

Роботодавець зобов’язаний надавати та оплачувати застрахованим особам у разі настання страхового випадку відповідний вид матеріального забезпечення, страхових виплат та соціальних послуг згідно із законодавством.

Однак, наразі не всі роботодавці можуть оплатити тимчасову непрацездатність.

Якщо страхувальник (роботодавець) не має можливості перевіряти дані в особистому кабінеті на сайті ПФУ фактично з незалежних від нього причин (відсутність доступу до інтернету у зв’язку із воєнним станом), відповідно не може виконати вимоги щодо своєчасного розгляду документів й прийняття рішення щодо виплати допомоги працівнику, тому відповідальності за таку затримку він не несе до закінчення обставин.

У Держпраці підкреслюють:

Після відновлення доступу до кабінету страхувальника роботодавець зобов’язаний виконати свої обов’язки щодо матеріального забезпечення.

Тут зазначають,  що відповідно до частини п’ятої статті 32 Закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» матеріальне забезпечення має бути виплачено, якщо звернення за його призначенням надійшло НЕ ПІЗНІШЕ 12 КАЛЕНДАРНИХ МІСЯЦІВ ІЗ ДНЯ ВІДНОВЛЕННЯ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ, установлення інвалідності, закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, смерті застрахованої особи або члена сім’ї, який перебував на її утриманні.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень