Лікарняні через COVID та самоізоляцію: скільки виплатили працівникам на Рівненщині

За 9 місяців 2020-го

Жителі області від початку пандемії отримали компенсації за втрату працездатності через хворобу на загальну суму понад 1,5 млн грн.

Про це журналістам «Суспільного» розповіла в.о. директора Фонду соціально страхування у Рівненській області Лілія Кравець.

Протягом 9 місяців цього року хворі на коронавірус, а також контактні особи, які знаходилися на самоізоляції, отримували соцвиплати за листками непрацездатності.

Перших 5 днів вимушених прогулів оплачують працедавці, решту – Фонд соціального страхування, каже Лілія Кравець.

Вона уточнила, що виплати за листками непрацездатності проводяться у встановленому порядку і залежно від страхового стажу.

За оперативними даними на 27 жовтня у Рівненській області на COVID-19 захворіли 18299 осіб, з яких застрахованих - близько половини. Отримали матеріальне забезпечення за рахунок фонду соціального страхування – понад 8 тисяч громадян, – повідомила Лілія Кравець.

При цьому працівникам, які перебувають на самоізоляції під медичним наглядом з метою запобігання поширенню коронавірусу, листок непрацездатності оплачується у розмірі 50% середньостатистичної зарплати, незалежно від стажу.

Виняток становлять лише медпрацівники – незалежно від стажу їм виплачується 100% заробітної плати, каже посадовиця:

Листок тимчасвої непрацездатності видає лікар відповідно до захворювання, а працівник надає його роботодавцю. Той нараховує виплати згідно проценту і стажу роботи хворого працівника, – пояснює Лілія Кравець.

Після цього саме роботодавець повинен звернутися до управління Фонду з заявою на відшкодування втраченого заробітку, починаючи з 6-го дня.

В.о. директора зазначила, що зловживати листками тимчасової непрацездатності не вийде, адже термін листка подовжують лікарі, залежно від перебігу хвороби.

Хворий має право бути звільненим від роботи у зв’язку з втраченою працездатністю протягом 4-х місяців безперервно та протягом 5 місяців, якщо є ускладнення чи хронічні захворювання. Якщо термін надто довгий, то медики визначатимуть інвалідність. Хронічних захворювань на COVID-19 поки не спостерігалося, – каже Лілія Кравець.

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень