Як відрізнити фальшиві гривні від справжніх? Насправді це легко (ВІДЕО)

Корисна інструкція від Нацбанку

У воєнний час шахраї нікуди не зникли, тож ризик потрапити на фальшиві купюри досить великий. Спеціальну апаратуру для перевірки купюр звичайні громадяни навряд чи мають, а отже, не зайвим буде навчитися відрізняти справжні гривні від фальшивих «на око»

Як це зробити, розповіли в НБУ.

Кожна українська банкнота має близько 20 захисних елементів.

 

Пам'ятайте, перевіряти завжди потрібно відразу кілька елементів захисту! В основному підробки мають низьку якість і надруковані на принтері, - наголошують у Нацбанку.

До речі, найчастіше зловмисники підробляють купюру номіналом у 200 грн.

На прикладі цієї банкноти і будемо вчитися відрізняти фальшивку від справжньої купюри.

Перевірте банкноту на дотик

Банкнотний папір тактильно відрізняється від звичайного, а ще варто звернути увагу на рельєфність зображень з лицьового боку.

Подивіться на банкноту проти світла:

  • Перевірте водяні знаки: проти світла стає видно портрет Лесі Українки та графічний знак гривні.
  • Перевірте написи та зображення на захисній стрічці: 200 гривень, малий Державний Герб України та підкреслене позначення номіналу 200.
  • Перевірте наскрізний елемент (поєднане зображення): якщо дивитися проти світла, то всі елементи цифрового позначення 200 збігаються і доповнюють одне одного. Цифрове позначення повинно бути без розривів і зсувів.

Змініть кут нахилу банкноти

При зміні кута нахилу банкноти номінал банкноти у правому нижньому кутку змінить свій колір з малиново-фіолетового на оливково-зелений.

Що робити з фальшивими купюрами?

Якщо ви сумніваєтеся у тому, що купюра справжня, не соромтеся попросити іншу. Працівники торгових мереж, АЗС та закладів харчування можуть не прийняти купюру до оплати, якщо є сумніви з приводу справжність банкноти.

З підозрілою купюрою треба звернутися в банк і відправити її на дослідження в Нацбанк. Дослідження – безкоштовне:

  • Якщо банкноти справжні - вам компенсують їх вартість.
  • Якщо ж вони будуть визнані підробкою, то їх вилучать з обороту без відшкодування вартості та передадуть правоохоронним органам для розслідування.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень