Як у Польщі обманюють українських заробітчан і «викачують» гроші

Що робити, щоб не стати жертвою шахраїв

За офіційними даними, тільки в 2020 році Польща видала українцям 1 млн 800 тис. запрошень на роботу. Але скільки всього наших громадян працює в сусідній державі (в тому числі нелегально) – складно навіть порахувати.

Працевлаштуватися в Польщі не настільки важко, як, наприклад, у Німеччині. Але і тут на шляху українців до роботи з'явилося чимало ризиків, повідомляє OBOZREVATEL.

Зокрема, деякі підприємливі громадяни за чималі гроші пропонують послуги посередників у такому працевлаштуванні, але після оплати роботу так і не дають або пропонують зовсім не ту, про яку домовлялися.

Які ризики працевлаштування в Польщі?

Головна проблема працевлаштування в Польщі полягає в тому, що більшості українців важко знайти роботодавця, який зробить для них запрошення на роботу. Тому багато хто звертається до фірм-посередників, які продають такі документи.

Це своєрідні фірми-одноденки, основна діяльність яких – саме продаж запрошень. Коли ж польська влада їх на цьому ловить і закриває, видані запрошення анулюють. Якщо ви потрапили на кордон з таким документом – вас уже не пропустять, а то і звинуватять у спробі обману влади. 

Крім того, в Україні є і компанії, які зовсім не збираються давати вам роботу в Польщі, а просто «викачують» гроші.

Подібна історія трапилася і з українкою Наталією.

З початком пандемії коронавірусу через карантинні обмеження в дівчини почалися проблеми з бізнесом. Борги росли. І щоб якось поліпшити своє фінансове становище, Наталія вирішила поїхати на роботу в Польщу. Оскільки раніше за кордоном вона не працювала, хотіла працевлаштуватися через одну зі столичних фірм, яка обіцяла таку допомогу. Але все пішло зовсім не так, як очікувала дівчина:

- Фірма взяла 4 000 грн за запрошення для відкриття робочої візи.

 

Спасибі їм за те, що візу мені таки відкрили.

 

Але, щоб надати мені роботу, почали знову вимагати гроші. Як виявилося, на неіснуючі вакансії.

 

Коли я відмовилася, то погрожували, що на їхнє запрошення я не зможу поїхати в Польщу і знайти роботу сама.

 

 

Добре, що мені вдалося викрити їх в Україні, якби я зрозуміла це в Польщі, то залишилася б на вулиці без засобів до існування і роботи, як багато з тих, хто зв'язалися з цією фірмою.

 

 

Я б порадила їхати тільки через знайомих, які вже живуть і працюють у Польщі.

 

І найголовніше, щоб максимально убезпечити себе від шахраїв, ніколи не погоджуйтеся на нелегальну роботу, адже ви будете абсолютно не захищені і не зможете нічого довести, якщо вас захочуть обдурити, – розповідає українка.

Щоб не потрапити на шахраїв, потрібно передусім ознайомитися з умовами праці в країні, до якої ви збираєтеся вирушити. Наприклад, для роботи в Польщі вам знадобиться:

робоча віза, яку відкривають на 6 місяців для звичайної роботи і на 9 для сезонної;

 

 

можна працювати і за біометричним паспортом, але не більш ніж 90 днів.

 

 

Якщо вам пропонують якийсь інший варіант – це вже має насторожити.

Другий важливий момент – це зарплата.

Українські заробітчани можуть розраховувати від 18 до 30 тис. грн на місяць (2,5-3,5 тис. злотих). Якщо зарплату пропонують вищу від ринкової – це теж привід насторожитися й додатково перевірити такого посередника або роботодавця.

Найбільш очевидна ознака шахрайства під час працевлаштування – вам кажуть заплатити за вакансію. На такі умови ні в якому разі погоджуватися не можна.

Люди, які шукають роботу за кордоном, повинні розуміти, що в усьому світі посередники, які працевлаштовують людей, отримують нагороду від роботодавців, які замовляють їм пошук співробітників.

Якщо вам пропонують заплатити за підготовку візових документів, за вакансію, за працевлаштування – ймовірність, що це шахраї, 99%.

 

 

Якщо ви бачите в оголошенні умову, що потрібно за щось платити, краще не звертатися до цього посередника.

Загалом, якщо ви вирішили шукати роботу в Польщі, намагайтеся шукати роботодавця безпосередньо. Якщо є необхідність скористатися послугами посередника – вибирайте компанії, з якими вже працював хтось зі знайомих, або про які ви можете отримати реальні відгуки.

І найголовніше – намагайтеся знайти легальну роботу.

Адже в такому разі хоч ви і втратите частину зароблених грошей на податки, але у вас буде гарантія того, що зарплату вам точно виплатять, а за умовами вашої праці будуть стежити.

Радіо ТРЕК у Telegram. Viber: 063-734-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень