Як раніше називався Маріуполь, Хмельницький, Бахмут та Кропивницький?

Історія назв українських міст

Кропивницький

Перша назва Кропивницького – Єлисаветград, на честь Святої Єлизавети. Так це місто називалося аж до 1934 року, допоки Єлисаветград не перейменували на Кіровоград. Цю назву місто отримало на честь колишнього першого секретаря ЦК Комуністичної партії України Сергія Кірова.

У 2016 році Кіровоград перейменували на честь українського письменника та драматурга Марка Лукича Кропивницького.

 

Хмельницький

У різні періоди своєї історії Хмельницький кілька разів змінював свою назву. Перша назва, яку отримало місто, — це Плоскирів. Ймовірно, ця назва походить від річки Плоска, що впадає в Південний Буг неподалік від міста.

Пізніше місто мало назву Проскурів. Ця назва дуже схожа на слово «проскура», тобто літургійний хліб у богослужінні.

Значуще перейменування місто отримало у 1954 році. Саме тоді місто назвали на честь видатного гетьмана Богдана Хмельницького.

 

Бахмут

Походження назви міста Бахмут пов'язане із річкою Бахмутка, яка своєю чергою виникла від тюркського терміну «бахмати» – степові коні.

У 1924 році радянська влада перейменувала місто Артемівськ. Таку назву місто отримало на честь російського революціонера Федора Сергєєва, відомого під псевдонімом «Артем».

У 2016 році місту повернули його первинну назву.

Маріуполь

У 1778-79 роках місто мало назву Павловськ. Російська імператриця Катерина II наказала назвати місто на честь свого сина Павла, майбутнього імператора Павла I.

У 1948-1989 роках Маріуполь називався Жданов. Назва була дана на честь Микити Жданова, радянського політичного діяча, колишнього першого секретаря ЦК Комуністичної партії України.

З 1990-х років і до нашого часу місто Маріуполь має свою первинну назву, яка дослівно означає «місто Марії».

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень