Українці назвали народ, який вважають «братерським»

Що змінилося через війну?

Маленькі українці виконують гімн

Майже дві третини (63%) жителів України вважають, що історично українці найближчі з поляками, 12% – з росіянами, 7% – з іншим народом, і 17% не визначилися із відповіддю на це запитання, - про це свідчать результати опитування КМІС.

Тих, хто вважає, що історично українці найближчі з поляками, найбільше серед жителів західних (70%), і найменше – серед жителів східних (49%) областей, проте такої точки зору дотримуються переважна більшість в усіх аналізованих категоріях, незалежно від регіону чи інших ознак.

Нинішня російсько-українська війна мала суттєвий вплив на уявлення людей про власне минуле. Абсолютна більшість (68%) учасників опитування сказали, що війна змінила їхнє ставлення до історії України, і 29% – що їхнє ставлення до історії не змінилося

Серед чоловіків, людей із вищою освітою, кращим фінансовим становищем, а також міських жителів, відсоток тих, хто внаслідок війни став по-іншому ставитися до історії України, трохи менший, і трохи більше тих, хто вказав, що вони до війни ставилися до історії України так само як і тепер. Поза тим, те, що їхнє ставлення до історії України змінилося, зазначили абсолютна більшість в усіх соціальнодемографічних категоріях, а також усіх регіонах України.

Більшість (60%) жителів країни сприймають 24 серпня 1991 року як день, коли Україна відновила свою втрачену незалежність і державність, і третина (32%) - що у цей день Україна вперше здобула незалежність. Думку про те, що у цей день Україна віддалилася від «братніх народів» чи втратила своє законне місце у великій державі, поділяють трохи менше 5%.

Дві третини (64%) погоджуються із твердженням, що Україна була колонією Російської імперії, 31% - не погоджуються, і 5% не визначилися із відповіддю на це запитання.

Понад дві третини (69%) жителів країни вважають, що Україна є ідеологічною наступницею Української Народної Республіки, і 11% вважають Україну ідеологічною наступницею УРСР.

Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) на замовлення Міністерства культури та інформаційної політики України провів опитування 19-27 січня 2023 року серед 2004 респондентів. Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,2%.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень