У Рівному є храм, долю якого називають «нещасливою» (ФОТО)

Адже проводити у ньому нормально богослужіння ніяк не вдавалося

Так виглядав колись храм

Нещасливою називають долю католицького костелу святого Антонія у Рівному, у якому нині розташований органний зал Рівненської обласної філармонії. 

Храм довго будували

Будівництво тутешні князі Любомирські, які були найбагатшими у Речі Посполитій, почали у 1774 році. Майже через 40 років - у 1813 році - його завершили.

Але зведені на болотній трясовині стіни майже відразу почали тріскати.

 

Їх постійно ремонтували. А у 1849 році через небезпеку проводити богослужіння тут заборонили і перевели їх у каплицю на цвинтарі (цвинтар був біля костелу). 

 

Через 9 років князь Казимир Любомирський вирішив таки привести храм у належний вигляд: залив нові фундаменти, звів стіни.

Але у 1863 році сталося Січневе повстання: поляки (а вони були основними відвідувачами храму) повстали проти панування російської імперії. І через це добудовувати храм влада заборонила. 

Тільки через 125 років після початку будівництва - у 1899 році - костел добудували. І він став найкрасивішою спорудою тодішнього Рівного. 

 

Закрила храм і поруйнувала радянська влада

Храм дуже постраждав під час Першої світової війни. Його реставрація зайняла багато часу та коштів. І тільки у 1922 році костел заново освятили.

Потім у 1944 році з України, і в тому числі з Рівного, примусово вивезли до Польщі поляків. Відтоді костел ще діяв до 1958 року, доки його не закрила радянська влада.

Спочатку в ньому позрізали хрести зі шпилів і забрали дзвони, обдерли фрески і знищили вітражі.

 

Згодом знесли вежі й повністю зруйнували інтер’єри.

Зникла епітафія сімейства Любомирських, із підземелля викинули їхні труни, зокрема Юзефа Любомирського, київського каштеляна, його дружини Людвіки (Сосновської), композитора Казимира Любомирського.

У костелі розташували кінотеатр, а потім його переробили на дім органної музики. Органний зал розташований там і досі. Католикам храм так і не віддали. 

Сучасний вигляд костелу

Сучасний вигляд костелу всередині

Орган у костелі

Вціліла деталь первісного інтер’єру костелу

Джерело: monitorwolynski.com

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень