Як правильно українською сказати «з прошедшим»?

Помилка не лише в суржику

Все більше українців переходять на українську мову в повсякденному житті. Однак в навчанні існує проблема перекладу.

Це стосується й популярного вислову «з прошедшим», це коли бачимося з людиною після певного свята чи події, то вітаємо її таким чином.

 

Якщо подумати над походженням цього слова, то розуміло, що воно є калькою з російської мови.

До того ж вживання цього вислову вказує на те, що ми забули, коли в людини був, наприклад, день народження, і виставляємо себе з ненайкращої сторони.

Правильно казати

Насправді відповідників цьому слову в українській дуже мало. Однак можна сказати: «Вітаю зі святом, що вже минуло!» або «Вітаю з минулим святом!», якщо вам конче необхідно саме це.

За правилами етикету з минулим святом вітати не прийнято. Якщо все ж сталося, що ви забули привітати людину з певним святом, або не змогли за певних обставин, краще привітати пізніше, ніж ніколи.

Поговоріть з людиною, поясніть причину і перепросіть, а краще - зробіть невеличкий подарунок-сюрприз. Це може бути дрібничка, але для вас обох це подарує позитивні емоції.

Джерело: Апостроф

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Олена Швидка

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень