Як подати заяву на пенсію у 50 років і що для цього треба: роз’яснення від ПФУ

Покрокова інструкція для подачі заяви онлайн

Деякі категорії українців можуть вийти на пенсію раніше за встановлений термін, не чекаючи 60-річчя і не накопичуючи 29 чи 30 років стажу. Таке право мають, зокрема, багатодітні матері. Однак, щоб вийти на пенсію у 50 років, потрібно мати не менш як 15 років страхового стажу.

Ст. 115 Закону України від 09.07.2003 №1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» передбачено, що жінки, які народили 5 чи більше дітей та виховали їх до 6-річного віку, мають право на призначення дострокової пенсії за віком після досягнення ними 50 років – за наявності не менш як 15 років страхового стажу.

Звертатися за призначення пенсії можна за 1 місяць до досягнення віку 50 років. Подати заяву на призначення пенсії в електронному вигляді можна через веб-портал електронних послуг ПФУ. Для цього необхідно мати пристрій з доступом до мережі Інтернет, кваліфікований електронний підпис (# КЕП) та підготувати скан-копії необхідних документів, – йдеться у повідомленні Пенсійного фонду.

 

Як подати заяву на призначення пенсії у 50 років:

  • зайдіть на веб-портал електронних послуг ПФУ (https://portal.pfu.gov.ua);
  • виберіть вкладку «Заява про призначення пенсії»;
  • ознайомтеся з інформацією, яка з’явиться на екрані, та перейдіть за посиланням «Вхід»;
  • після авторизації за допомогою КЕП необхідно виконати такі кроки:
  1. У розділі «Про пенсійне забезпечення» виберіть вкладку «Заява про призначення пенсії». Узгодьте дистанційне інформування, вибравши спосіб отримання повідомлень про обробку вашої заяви. Натисніть «Продовжити» та виберіть вид пенсії – «Пенсія за віком»;
  2. відповідайте на запитання анкети-опитування для заповнення атрибутів звернення та погодьтеся на передачу та обробку своїх персональних даних (поставте відмітку);
  3. прикріпіть скан-копії необхідних документів, включаючи документи про народження дітей. На екрані з’явиться повна форма заяви про призначення пенсії, яка заповнена за результатами кроків 1-3. За потреби ви можете редагувати внесені дані.
  4. Підпишіть заяву за допомогою КЕП та надішліть її до Пенсійного фонду, натиснувши «Підписати та відправити до ПФУ».

Як зауважують у Пенсійному фонді, згодом ви отримаєте інформацію про стан заяви та рішення щодо призначення дострокової пенсії обраним вами способом.

Джерело: На пенсії

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень