Хто має право на пенсію зі зниженням пенсійного віку? (ПЕРЕЛІК)

І на скільки

Деякі українці мають можливість вийти на пенсію достроково. І це стосується не лише учасників бойових дій і тих, хто накопичив необхідний стаж для виходу на пенсію за віком, але й тих, хто за 1,5 роки до планового виходу на пенсію залишився без роботи.

Крім того, особам, які працювали або проживали на територіях радіоактивного забруднення, пенсії надаються зі зменшенням пенсійного віку, встановленого для одержання державних пенсій. Це передбачено ст. 55 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС мають право на знижку пенсійного віку від 5 до 10 років, в залежності від періоду роботи на території зони відчуження, а саме:

  • на 10 років – у разі, якщо вони працювали у зоні відчуження з моменту аварії до 1 липня 1986 р. незалежно від кількості робочих днів, з липня 1986 р. по 31 грудня 1986 р. – не менше 5 календарних днів;
  • на 8 років – у разі, якщо вони працювали у 1987 р. у зоні відчуження не менше 14 календарних днів;
  • на 5 років – у разі, якщо вони працювали з 1 липня 1986 р. по 31 грудня 1986 р. у зоні відчуження від 1 до 5 календарних днів, у 1987 р. – від 10 до 14 календарних днів, у 1988 р. – не менше 30 календарних днів, на діючих пунктах санітарної обробки населення і дезактивації техніки або на їх будівництві – не менше 14 календарних днів у 1986 р.

Крім того, за даними zn.ua, торік уряд підвищив пенсію для осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Відповідно до змін, додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров'ю, та щомісячна компенсація сім'ям за втрату годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи має виплачуватись повністю незалежно від заробітної плати, пенсії чи іншого доходу.

Розміри пенсії по інвалідності, що настала через каліцтво або захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи, не можуть бути нижчими:

  • для І групи інвалідності – 6000 грн;
  • для ІІ групи – 4800 грн;
  • для ІІІ групи - 3700 грн;
  • для дітей з інвалідністю – 3700 грн.

Джерело: Мін’юст

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень