Стажу багато, а пенсія мала: в чому може бути причина?

Роз’яснення від фахівця у пенсійній справі

Часто при достатньо великому стажі пенсіонери отримують просто мізерні пенсії. Чому так відбувається, пояснює незалежний пенсійний консультант Сергій Коробкін.

Нещодавно він отримав такий лист:

«Мені 54 роки, встановлено ІІ групу інвалідності. Пенсія – всього 3100 грн. Вважаю, що вона має бути у рази вищою – приблизно 10 тисяч. Я все життя тяжко працював. Служив в армії, закінчив інститут та інтернатуру. Поки працював, здобув ще дві освіти. Навіть здобувши інвалідність, далі працював в ендокринологічному відділенні, чергував у реанімації, працював з отруйними реактивами.

Востаннє звертався до Пенсійного фонду у 2019 році. Тоді мені сказали, що стаж становить 37 років і 5 місяців. Коефіцієнт зарплати – 1,05733. За словами іншої робітниці, у мене 27 років страхового стажу і 18 років стажу за інвалідністю. Сьогодні стажу за інвалідністю вже, напевно, 21 рік, отже, загальний стаж становить 48 років.

Допоможіть розібратися з розміром пенсії.

Володимир Левицький, село Сокиринці, Вінницька обл.»

Приблизний розрахунок: що виходить?

Попри досить докладний лист, для точного розрахунку пенсії цих даних все одно недостатньо. Наприклад, не зрозуміло, який саме вид пенсії ви отримуєте, коли вам було встановлено інвалідність і чи продовжуєте ви працювати.

Але за вказаних вами параметрів цілком очевидно, що пенсія не може сягати 10 тис. грн. Максимум – це приблизно 3 тис. грн, про які ви пишете. За нашими підрахунками, могло бути навіть менше.

При індивідуальному коефіцієнті 1,05733 розмір зарплати після індексації з 1 березня мусить становити 6540,98 грн, тобто 6186,32 грн х 1,05733. У цьому випадку 6186,32 грн – це показник середньої зарплати в країні, який враховується для більшості пенсій, призначених до 2018 року.

Якщо стаж – 37 років, то ми беремо 37% від одержаної суми зарплати (від 6540,98 грн). Таким чином, отримуємо основний розмір пенсії за віком, виходячи з якого обчислюється пенсія за інвалідністю. Якщо стаж – 48 років, то беремо 48%. Сюди додаємо невелику надбавку за перероблені роки.

При цьому слід враховувати, що підсумкову суму ми беремо не всю, а лише 90% від неї, оскільки пенсія за інвалідністю ІІ групи призначається у розмірі 90% від пенсії за віком. Все це показує, що пенсія в цьому разі за законом ніяк не може бути вищою.

Навчання, інвалідність, служба в армії

При розрахунку пенсії, безумовно, враховується і навчання в інституті, і служба в армії. Але те, що ви продовжували навчатися вже під час роботи, на розмір пенсії ніяк не може вплинути – українським законодавством це не передбачено.

Інше питання – додатковий стаж. Згідно з законом, при розрахунку пенсії за інвалідністю до стажу умовно зараховується період від дня встановлення інвалідності до дня досягнення пенсійного віку. Ймовірно, цей стаж враховується і у вашому випадку. Але ми не знаємо точно, коли встановлено інвалідність.

При цьому якщо людина перебуває на групі інвалідності і продовжує працювати, то стаж не подвоюється. При такому розкладі кількість фактичного страхового стажу зростатиме, а кількість додаткового – зменшуватиметься.

Щодо роботи в реанімаційному відділенні та роботи зі шкідливими речовинами, то іноді такі періоди роботи зараховуються до стажу у подвійному розмірі. Ми не знаємо нюансів вашої пенсійної справи, але для пільгового пенсійного забезпечення у таких випадках потрібно надати довідку з місця роботи, яка б підтверджувала особливий характер роботи.

Джерело: На пенсії

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень