Як медична карта перед очима: про що говорить стан нігтів

Нерівності, плями та різні відтінки нігтів можуть свідчити про хвороби

Нігті мають бути рівними, злегка блискучими, ніжно-рожевого кольору зі світлою лункою біля основи. Якщо це не зовсім так, треба звернути на них увагу. 

Бліді нігті

Збіднілий колір нігтів може свідчити про анемію або й хронічну серцеву недостатність й навіть хворобу печінки.

Білі нігті

Такий колір найчастіше вказує на негаразди з печінкою. Зокрема якщо нігтик білий, а краї темніші. Часто буває, що у людини з таки нігтями пальці дещо жовтуватого кольору. Це теж вказує на проблеми з печінкою. 

Жовті нігті

Одна з найбільш частих причин жовтого кольору нігтів — грибкова інфекція. У застарілих формах – нігті потовщують й кришаться. Інколи це може бути й ознакою псоріазу чи проблем з щитоподібною залозою. 

Синюваті нігті

Нігті з блакитним відтінком можуть сигналізувати про те, що організм не отримує достатньо кисню. Це може вказувати на проблему з легенями та серцем. 

Тріснуті або розшаровані нігті

Сухі, ламкі нігті, які часто тріскаються або розшаровуються, можуть бути пов’язані із захворюваннями щитоподібною залози. Якщо крім розшарувань вас турбує і жовтуватий колір, скоріше за все це пов’язано з грибковою інфекцією.

Нерівності на нігтях

Якщо поверхня нігтя хвиляста або покрита точковими поглибленнями, це може бути ранньою ознакою псоріазу чи запального артриту. Зміна кольору нігтя в такому випадку теж звичайне явище.

Опухлі пальці

Якщо шкіра навколо нігтя здається червоною та припухлою, ви маєте справу з запаленням нігтьового валика. Це може бути результатом вовчанки або іншого захворювання сполучних тканин. Деякі інфекції також можуть викликати почервоніння та запалення нігтьового валика.

Темні лінії під нігтями

Темні лінії під нігтем — дуже серйозний сигнал, який потрібно досліджувати якомога швидше. Іноді такі лінії викликані меланомою, найбільш небезпечним типом раку шкіри.

Виключно після огляду нігтів – не можливо поставити діагноз, Адже такі серйозні хвороби зазвичай мають й низку інших симптомів. Якщо колір і стан нігтів змінився дуже швидко – зверніться до лікаря. 

Джерело: НВ

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень