Як група крові впливає на схильність до певних хвороб

Інсульт, деменція чи тромби можуть з’явитися незалежно від способу життя

Група крові може впливати на те, до якої саме хвороби людина матиме схильність.

Щоб убезпечити себе від можливих негараздів і завчасно змінити спосіб життя, науковці провели не одне дослідження.

Інсульт

Власники I групи крові мають найкращий захист від інсульту. Відповідно до дослідження ризик для цієї групи складає тільки 9 %.

Наразі наука не може дати однозначної відповіді, чому так складається. Проте нагадують, що у будь-якому разі після 40 років необхідно періодично вимірювати тиск, не вживати алкоголь та зменшити кількість кави.

Тромби

А от ймовірністю появи тромбів у глибоких венах та ногах займалися науковці Данії, які досліджували генетичну схильність до цього. У досліджені брали участь понад 66 тисяч осіб впродовж 30 років.

З'ясувалося, що люди з II, III та IV мають на 40% більші ризики утворення тромбів, ніж власники I групи. При цьому найбільшу схильність до тромбів мають люди з IV групою крові, тобто ще на 20% вищий. А надмірна вага та куріння збільшують ці шанси ще на 16 % і 6 % відповідно.

Деменція і втрата пам'яті

Вікові когнітивні порушення найчастіше виникають у людей з IV групою крові. Причому саме у людей з цієї кров’ю ризик розвитку деменції становить 82 %.

Науковці пояснюють, що у цих людей високий вміст особливого типу білка. Він впливає на згортання крові, і грає важливу роль у розвитку вікової деменції. Тож аби зменшити ймовірність деменції, людям з IV групою крові слід стежити за тиском, відмовитися від паління і регулярно перевіряти рівень цукру.

Хвороби серця

Науковці з Гарвардського університету проаналізували дані 77 тисяч пацієнтів та встановили, що найчастіше проблеми з роботою серцево-судинної системи мають люди з IV групою крові — 23 %.

Але при цьому зазначають, що найбільше ризики хвороб серця провокують зайва вага, паління і неправильне харчування.

Рак шлунку

Шведське дослідження показало, що найвищі ризики розвитку раку шлунку мають власники II групи крові.

Натомість у люди з I групою більш вразливі до бактерій Helicobacter pylori, які викликають гастрит і виразку шлунку.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень