Вже не 25 січня: коли українці відзначатимуть Тетянин день у 2024 році?

Нова дата свята

Після переходу ПЦУ на новоюліанський календар, усі свята змістились на 13 днів назад.

Тож Тетянин день тепер випадає на 12 січня, а не на 25, як це було до календарної реформи.

Дехто досі вважає свято Тетяни також і Днем студента. Але це свято суто російське і до України жодного стосунку не має. Воно було засноване на честь відкриття Московського університету.

В Україні День студента відзначають разом з усім цивілізованим світом – 17 листопада. Воно присвячене пам’яті учнів чехословацьких вишів, які у 1939 році вийшли на протест проти окупації своєї країни німецькими нацистами й поплатились за це свободою, а дехто і життям.

Свята Тетяна Римська

Великомучениця Тетяна жила у Римі на межі І та II століть нашої ери. Вона походила із родини проконсула й у ранньому віці слідом за батьком прийняла християнство. Дівчина вирішила не виходити заміж і посвятити своє життя служінню богові та людям, ставши згодом дияконесою.

Це не сподобалось префекту Рима Ульміяну. Він вирішив вмовити молоду вродливу дівчину відмовитись від своєї віри, буцімто щоби вберегти її від гонінь на християн. Але Тетяна відмовила йому. Тоді Ульміян наказав заарештувати християнку і піддати її тортурам. Тетяна не злякалась і стала просити бога про заступництво. Щоразу після катувань всевишній повертав їй здоров’я. Зрештою, розлючений Ульміян наказав відрубати їй голову. Разом із дочкою віддав своє життя і батько Тетяни. Після їхньої смерті прийняли Христа також усі солдати, які мучили святу. Вони покаялись у своїх гріхах та перейшли у християнство.

Джерело: Oboz.ua 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень