Старого Нового року більше не буде: коли українці відзначатимуть день святого Василя?

Нова дата

Після переходу ПЦУ та УГКЦ на новоюліанський календар з 1 вересня 2023 року День святого Василя відтепер відзначатимуть 1 січня. Святкування збігається із настанням календарного нового року і супроводжується народними гуляннями.

Історія свята 

Раніше цю дату українці з давніх часів відзначали з настання нового року. Проте, після календарної реформи 1923 року, Василя стали вшановувати за світським календарем 14 січня, і так виникло парадоксальне свято Старого Нового року. Тепер цю розбіжність усунули й такого свята більше не існує. 

Згідно з церковною традицією, у перший день нового року згадують Василія Великого, архієпископа Кесарії Каппадокійської в Малій Азії та одного з Отців церкви, який жив та діяв у 4 столітті нашої ери. До його подвигів зараховують боротьбу з аріанською єрессю, визначення кількох ключових релігійних понять та закладення основ і правил чернечого життя.

Традиції та звичаї 

В народі ж Василя, який є головним персонажем новорічного свята, асоціюють із Місяцем. В цей день парубки ходять до сусідів і посівають їм на багатство та щастя в новому році, їдять щедру кутю та ворожать на майбутнє.

Також вважається, що до Василя потрібно віддати усі торішні борги, а у святковий день попросити пробачення за всі завдані образи.

Джерело: Oboz.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень