Втратили роботу через війну? Маєте право на допомогу з часткового безробіття

Що для цього треба, куди звертатися і скільки платять

Якщо ви втратили роботу і частину заробітку через воєнні дії, то можете отримати матеріальну допомогу із часткового безробіття. Розраховувати на неї можуть далеко не всі, тому розповідаємо, хто у списку.

Хто має право на допомогу з часткового безробіття

Якщо ви – підприємець і вам довелося скорочувати людей і витрати, або якщо ви – працівник, якого скоротили, то маєте право отримати допомогу від держави.

Підприємці та наймані працівники, які втратили частину доходу через обставини, що від них не залежать (пандемія, війна тощо), можуть отримати допомогу з часткового безробіття.

Не можуть розраховувати на допомогу

Роботодавці, які є органами державної влади або місцевого самоврядування такої допомоги точно не отримають. Це стосується:

  • організацій, що утримуються державою повністю;
  • фондів соціального страхування.

Додаткові умови для допомоги:

  1. За останні 6 місяців до зупинки або скорочення підприємства роботодавець сплачував зарплати, податки та ЄСВ за себе і своїх працівників у повному обсязі.
  2. Рівень скорочення персоналу має бути більш як 20%, а заробітної плати та робочого дня — від 30% (і більше).
  3. ФОПи без найманих працівників повинні мати рівень скорочення робочого часу та прибутку щонайменше 30% на місяць.
  4. Зупинка чи скорочення підприємства не через сезонний характер роботи.

Як отримати допомогу з часткового безробіття?

Щоб отримати допомогу, треба звернутися до центру зайнятості, в якому функціонує підприємство, що скоротило діяльність. Заява на допомогу має бути подана не пізніше як протягом 90 днів з моменту припинення чи зупинення роботи підприємства.

Розмір допомоги визначається індивідуально. До уваги беруться тарифні ставки, час, на який скоротилась робота, тощо. Однак максимальний розмір виплати не перевищуватиме половину мінімальної зарплати.

Строк виплати допомоги визначається строком неповного завантаження підприємства і виплати зарплати, але не більше як 180 днів.

Джерело: ВІКНА

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень