Частині ВПО доведеться повернути виплати: роз’яснення юристів

Порушників все одно знайдуть і, якщо треба, гроші держава забере навіть через суд

Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

Внутрішньо переміщені особи зобов’язані вчасно повідомляти про зміну місця свого фактичного проживання або ж про повернення на постійне місце проживання.

Коли ж люди вирішують повернутися додому, бо їхнє місто звільнили, то повинні повідомити про це соцслужбу. Якщо ВПО не зроблять цього, то згодом будуть змушені повернути державі безпідставно отримані кошти.

На цьому наголошують фахівці Української Гельсінської спілки з прав людини.

Фахівці зауважують, що рано чи пізно, в процесі взаємообміну інформацією, державні органи таки виявлять, що підстав для виплати допомоги вже немає. Тоді виплачені людині кошти вважатимуться надміру сплаченими сумами. Їх держава обов’язково стягне – у добровільному або, якщо треба, в судовому порядку.

В якому разі людину позбавляють статусу ВПО

Згідно з законом №1706 довідка про взяття на облік ВПО буде скасована з одночасним внесенням відомостей про це до бази даних у випадках:

  • подачі особою заяви про відмову від довідки;
  • скоєння особою кримінального правопорушення;
  • повернення особи до покинутого місця постійного проживання;
  • виїзду особи на постійне місце проживання за кордон;
  • виявлення факту подання особою завідомо неправдивих відомостей.

Наслідком скасування довідки є припинення виплати допомоги на проживання. Наразі найбільш розповсюдженою підставою є повернення до покинутого місця проживання та виїзд за кордон.

Як подати заяву про відмову від довідки ВПО?

Механізм видачі довідки про взяття на облік ВПО визначається постановою КМУ від 01.10.2014 року №509 «Про облік внутрішньо переміщених осіб».

Але зараз уряд розширив можливості, якими за власним вибором може скористатись внутрішньо переміщена особа, щоб повідомити про повернення до покинутого постійного місця проживання:

  • подати повідомлення за місцем отримання довідки;
  • подати повідомлення після повернення до покинутого постійного місця проживання;
  • подати повідомлення через застосунок «Дія».

Коли, кого і як треба повідомляти про зміну місця проживання

ВПО зобов’язана вчасно повідомляти територіальний підрозділ соціального захисту про зміну місця свого фактичного проживання і про повернення до постійного місця проживання.

Якщо переселенець змінює місце проживання, то він зобов’язаний повідомити (протягом 10 днів) про це територіальний підрозділ соцзахисту за новою адресою.

Якщо переселенець добровільно повертається до покинутого постійного місця проживання, то він зобов’язаний повідомити (не пізніше як за 3 дні до від’їзду) – той підрозділ, який видав довідку ВПО.

Джерело: ГЛАВКОМ

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень