Втікати не можна зізнатися: Експерт пояснив, де краще поставити кому, коли не можете повернути кредит

Найкращий вихід – говорити з банком

Українці стали часто брати кредити у банках. Втім, з різних життєвих обставин, платити виходить не всім.

Доктор економічних наук Василь Фурман розповів, що допускати такі ситуації, у яких ви не можете виконувати свої боргові зобов'язання, – вкрай небажано.

– Ми завжди хочемо низькі відсоткові ставки, так от, на Заході вони справді низькі, але чому? Тому що клієнт там завжди повертає борг, а якщо він не має такої можливості, то банк у дуже короткий проміжок часу проводить стягнення заставного майна, буквально за 3-6 місяців, – каже Василь Фурман.

Під час війни багато українців отримали кредитні канікули і позичальники мають можливість не платити відсотки без штрафів і пені. Однак, це не означає, що відсотки кудись зникли, їх все одно доведеться заплатити за весь період, але пізніше.

Найкраще у такій ситуації – спілкуватися з банком, а не уникати розмов з установою.

У жодному разі не потрібно «морозитись», якщо у вас немає можливості платити за кредитом, бо це не в інтересах жодної сторони. Спілкуючись із банком і правдиво кажучи про ситуацію, що склалася, є шанс, що фінустанова піде назустріч клієнту, особливо під час війни, – вважає експерт.

Якщо ви спробуєте ігнорувати банк, який хоче повернути свої гроші, у вас можуть відібрати не лише заставне майно.

Банк йде до суду і за його рішенням вилучає майно, яке було у заставі. Якщо для погашення боргу цього не вистачає, то позичальник може вилучити щось додатково, однак теж за рішенням суду.

Також дуже важливо мати хорошу кредитну історію, яка впливає на рейтинг позичальника на все життя. Несплата за кредитом та проблеми з банками можуть зіпсувати вашу історію назавжди і в майбутньому кредит на гарних умовах вам не дадуть.

До слова, у Верховній Раді України зареєстрували законопроєкт, яким пропонується заморозити чи списати борги за кредитами на знищене під час війни житло чи автомобіль. Однак коли він набуде чинності і на яких конкретно умовах, поки невідомо, тож експерт наголосив, що сподіватися, що банк просто так спише вам борг, не варто.

Джерело: Сьогодні

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень