«Всьо» – це не суржик! В якому регіоні Україні так говорять вже давно?

Пояснення мовознавця

Багато українців під час щоденного спілкування часто використовують суржик. Проте не варто плутати його з діалектною мовою. 

Про це в інтерв'ю «Телеграфу» розповів український мовознавець Олександр Авраменко

За його словами, суржик є в будь-якій мові: і в німецькій, і в польській, і в українській. У нашій країні частина громадян спілкуються російською, інші ж  – українською літературною мовою або наближеною до неї. Ще хтось – діалектами. Натомість філолог підкреслює: 

Тут дуже важливо не сплутувати оці поняття: діалектна мова і суржикова. Діалектна мова — жива, колоритна, «з роси та з води». 

Авраменко зазначив, що іноді звукові відхилення від літературної норми можуть бути фонетичною особливістю якогось діалекту. За його словами, багато хто думає, що слово «всьо» є російським словом, бо в українській є слово «все».

- Але в Галичині здавна так вимовляють це слово. Це фонетична особливість саме цієї говірки, – зауважив Авраменко.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень