Вперше на Рівненщині інвестор придбає для громади пост моніторингу повітря

На Рівненщині встановлять сучасний стаціонарний пост спостереження за якістю атмосферного повітря

Рішення про встановлення стаціонарного посту спостереження за якістю атмосферного повітря ухвалила міжнародна компанія Kronospan, аби громада Городка, Обарова та Рівного мала можливість постійно контролювати роботу майбутнього деревообробного підприємства.

Контролювати якість повітря у Городку та викиди в атмосферу майбутнього підприємства Kronospan вимагали активісти. Проте постійно робити це було не можливо, адже хоча на території області є три спостережні пункти для оцінки якості повітря, усі вони знаходяться у Рівному. І лише один з них, на вулиці Млинівській, показує показники по Городку. Та й він був застарілий. Тоді як для ефективного постійного моніторингу треба сучасніше обладнання – автоматичний стаціонарний пост. Інвестори за власною ініціативою та за домовленістю із Рівненською ОДА та Городоцькою селищною радою вирішили встановити такий пост у Городку поблизу майбутнього підприємства.

Ми зацікавлені в тому, щоб люди бачили, яка реальна ситуація з екологією та станом повітря. Адже впевнені, що наш завод дотримуватиметься тих параметрів, які ми зафіксували у звіті з оцінки впливу на довкілля. Ми готові брати участь в установці посту стаціонарного моніторингу. Впевнені, що нашу ініціативу підхоплять і інші підприємства, які є в регіоні, — наголосив виконавчий директор ТОВ «Технопривід Інвест груп» та майбутнього заводу Kronospan Павло Пильтяй.

Встановлювати пункт погодився інвестор, а ось обслуговуватиме його Рівненський обласний центр гідрометеорології. Адже саме вони займаються моніторингом атмосферного повітря в області. Хоча у Рівному є три схожі пункти, але для точності та правдивості даних було вирішено встановити обладнання й у Городку, в житловій зоні.

Він повинен бути на відкритій території, ділянці, щоб він продувався вітрами. Даний пост повинен встановлюватися в жилій зоні, тобто там, де проживають громадяни. Наші спеціалісти виїжджали на місце в Городок і дивилися де його можна встановити. Обрали декілька можливих локацій на території Городоцької сільської ради, — розповів директор Рівненського обласного центру з гідрометеорології Богдан Масовець.

Рівненська ОДА підтримує ініціативу встановлення такого посту спостереження. Адже він має бути сучасним, та передасться на баланс обласного гідрометцентру. Вартість обладнання, яке з’явиться в Городку, може сягнути 5 мільйонів гривень. Очікується також що пост зможе передавати показники в онлайн-режимі на сайт, де будь-хто зможе їх бачити.

Безперечно, це потрібно, зважаючи на те, що об’єкт, звичайно, великий, потужний, промисловий. І саме керівництво заводу як ніхто зацікавлене в тому, щоб його функціонування відбувалося абсолютно в тих нормах, які вони задекларували з самого початку. Позитивним є й те що пост передадуть на баланс гідрометцентру метеослужби, яка, як державний орган, буде контролювати та давати об’єктивну й офіційну інформацію про те, наскільки повітря в Городку відповідає встановленим нормам, — підкреслив заступник голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко.


Остаточне місце встановлення посту моніторингу якості повітря мають обрати 17 березня на засіданні сесії Городоцької сільської ради.


Як ми вже писали раніше, деревообробний завод розташується у Городку Рівненської області. У 2020 році компанія планує інвестувати у створення виробництва понад 200 мільйонів євро. Лінія із виробництва ДСП має випустити продукцію вже в кінці цього року. Крім того, у планах – спорудження лінії з виробництва OSB. Тільки торік витратили на демонтаж аварійних конструкцій старого заводу та підготовчі роботи майже 10 мільйонів євро.


Загалом виробництво може створити для області понад 400 робочих місць. Середня заробітна плата на підприємстві становитиме 15-18 тисяч гривень на місяць, що суттєво перевищує середній рівень оплати праці в регіоні. Передбачається, що після виходу заводу на проєктну потужність, щороку підприємство сплачуватиме понад 350 мільйонів гривень податків і зборів. З них 25 мільйонів гривень поповнюватимуть саме бюджет Городоцької сільської ради.


Завод Kronospan матиме не тільки сучасне і сертифіковане європейське обладнання, а й одні з найкращих у всьому світі фільтраційні системи, в тому числі UTWS та WESP. Це передові технології, які Kronospan впроваджуватиме першим в Україні.


Нагадаємо, Україна взяла на себе зобов’язання щодо впровадження BAT (з англ. Best Available Technologies – Найкращі доступні технології та Методи керування) у найближчому майбутньому. Транзитний період переходу на нові Європейські стандарти триватиме щонайменше 4-5 років, але Kronospan вже впроваджує наведені у Європейських Директивах норми.

 

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень