Вода по графіку, а водоканали у державну власність. В Україні з'явиться нове державне підприємство «Вода України»

Державне підприємство створюють для забезпечення прозорих і ринкових механізмів доступу води до споживачів

В Україні планують створити НАК «Вода України» для забезпечення застосування прозорих ринкових механізмів для бізнесу та доступу до якісної води для споживачів.

2023 рік був надскладним роком для водної сфери. Україна взяла на себе удар найбільшої техногенної катастрофи з часів Другої світової. Через підрив дамби Каховської ГЕС ми опинилися на порозі гуманітарної кризи.

 

Втрачений об’єм води водосховища дорівнює потребам у воді України на 1,5 року.

 

Питання сталого водокористування та «доброго» стану вод є питанням національної безпеки. В умовах воєнного бюджету маємо знайти шлях збалансованого використання водних ресурсів та забезпечити доступність води для кожного українця, - каже міністр довкілля Руслан Стрілець.

Для реформування сектору буде залучено інвестиції в розмірі до 1,4 млрд грн, які буде використано на ремонт і модернізацію водогосподарської інфраструктури України, кажуть у Міндовкілля, повідомляє Interfax.

Втім не такий оптимістичний погляд на появу держпідприємства має голова спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко. Він припускає, що підвищення тарифів на воду буде неминучим, а можливо навіть й вода буде за графіком. Але це за найгіршого сценарію розвитку подій.

Але ось що саме на нас чекає, можливо, вода цього разу подаватиметься по парних числах у міста Правобережжя, по непарних – Лівобережжя. В Україні з'являється нова національна компанія – отже, нас чекає підвищення податків тарифів на воду.

 

Я думаю, що нас чекає передача водопровідних та каналізаційних мереж у державну власність, можливо навіть зі збитковими водоканалами.

 

Додайте сюди, скільки ще невибілених зі свердловинами, колодязями, септиками, вигрібними ямами та іншими радощами заміського життя?!

 

Те, що модернізація водоканалів дозріла, і зробити її шляхом підвищення тарифів неможливо, сподіваюся це вже теж почали розуміти.

 

Якщо новий НАК дійсно проведе реформування водоканалів за англійським зразком, я тільки вітатиму, - пише Попенко.

Нагадаємо, до завершення опалювального сезону уряд обіцяв не підіймати тарифи на комунальні послуги. Проте уже відомо, НКРЕКП має попередні плани щодо збільшення тарифів на воду у низці український міст. Тарифи планують підіймати у квітні та в червні 2023 року, хоча це ще не погоджено остаточно. 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень