Війна у домі: як зберегти стосунки в умовах страху і стресу - поради психолога

Що із цим робити та як не розсваритись із близькими

Минуло більше місяця з початку повномасштабного вторгенння військ загарбників на територію України. Для мешканців тилових областей, де не ведуться бойові дії, частково минув період гострого стресу, психіка адаптувалась. Кожен із нас випрацював своє поняття безпеки в умовах небезпеки.

Багато людей через обставини вимушені сьогодні жити під одним дахом з родичами, з якими раніше бачилися лише на свята. Або сім'я перебуває в ще більш замкненому просторі, ніж в часи карантинів, в меншому комфорті. Ці обставини дуже ускладнюють життя. 

Психологиня Марина Іванова розповіла, що із цим робити та як не втратити стосунки. 

1. Насамперед, розділіть простір: у кожного має бути місце, де він може працювати, відпочивати, побути на самоті.

2. Розподіл обов'язків. Визначте, хто ходитиме в магазин, хто готуватиме, хто буде займатися дітьми, працювати, хто прибиратиме, митиме посуд та інше. Це створить певну стабільність та відповідальність, зменшить тривогу.

3. Проводьте час разом. Придумайте заняття, що доступні вам і зараз можуть приносити задоволення. Прогулянки, перегляд фільму, настільна гра, тощо. Виділіть на це час і не нехтуйте можливістю приділити одне одному часточку уваги.

4. Не дорікайте чоловікам, які не на фронті. Не тільки військові зараз потрібні країні. Є чоловіки, які можуть працювати і тим підтримувати економіку, є ті, хто найкраще реалізує себе у волонтерстві, є й ті, хто зароблені гроші переводять на армію, тим самим роблячи свій вагомий внесок. Кожен важливий, кожен робить, що може. Будьте вдячними.

5. Підтримуйте одне одного. Скажіть вашій близькій людині, що вона для вас важлива, та помічайте те, що кожен з вас робить. 

6. Не розводьте паніки. Не треба використовувати близьких для зливу своїх емоцій, всім непросто зараз, тому краще звертатися до психотерапевтів.

Джерело: ТСН

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень