Віялові відключення світла будуть всю зиму

Цей фактор НБУ навіть заклали у свій макропрогноз

У зв’язку з посиленням терористичних атак російськими окупантами по об’єктах енергоінфраструктури Нацбанк заклав у макропрогноз віялові відключення по всій країні в майбутній опалювальний сезон.

При цьому регулятор вважає, що загалом енергосистема впорається з проходженням опалювального сезону.

Наш базовий прогноз базується на тому припущенні, що енергетична система, попри ті втрати, яких уже зазнала, на те, що потужність її значно нижча за норму, яка була до війни, зможе забезпечити адекватне проходження зимового сезону, – сказав заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук.

Нинішні атаки на енергооб’єкти стали одним з основних чинників, чому Нацбанк погіршив прогноз економічної активності на четвертий квартал і не зміг істотніше поліпшити прогноз динаміки ВВП цього року після покращення ситуації в другому-третьому кварталах (Нацбанк покращив оцінку спаду з 33,4% до 31,5%).

Зараз чекаємо, що попри руйнування енергетична система досить швидко матиме можливість відновлюватися. Але чудово розуміємо, що ризики значно зросли. Були змушені в базовий прогноз закласти, що впродовж зимового сезону в нас будуть віялові відключення по всій країні, і розуміємо прекрасно, що є додаткові ризики, пов’язані з цими терористичними атаками, – зазначив Ніколайчук.

Він додав, що базовий сценарій Нацбанку базується на припущенні, що експорт електроенергії зможе відновитися з середини 2023 року (прогноз зростання ВВП на який НБУ погіршив з 5,5% до 4%).

За його словами, припинення експорту електроенергії матиме вплив на валютний ринок, зумовивши певне збільшення необхідності в інтервенціях і зниження резервів, проте з урахуванням інших чинників «ситуація цілком контрольована», і НБУ зможе утримати резерви на достатньому, прийнятному рівні.

Джерело: itta.info

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень