Виплати для ВПО оптимізують. Частина українців залишиться без допомоги

Кількість вимушених переселенців зменшується з кількох причин

Незабаром міністерство соціальної політики внесе зміни до 709 постанови про виплату допомоги на проживання внутрішнім переселенцям. Виплати точно збережуть для вразливих категорій ВПО (внутрішньо переміщених осіб), а саме — пенсіонерів, людей з інвалідністю, жінок, жінок з дітьми, а також для громадян, які живуть на прифронтових територіях. Сьогодні в Україні близько 4,9 млн українців вважаються внутрішніми переселенцями, а 2,5 млн осіб з них щомісяця отримують допомогу від держави.

Кількість змінюється, вона дещо зменшилась, бо, власне, за статусом або за визначенням, люди, які виїхали за кордон і там проживають, вони не є ВПО, і постанова врегулювала це питання. А також ті люди, які повернулися до своїх домівок. Вони теж не вважаються внутрішньо переміщеними особами, і тому незначно зменшується кількість.

 

Але є люди, які виїжджають, і щодня триває евакуація. Тому ми розуміємо, що проблема є, — наголосила міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

При цьому вимоги щодо оптимізації виплат Україні ставлять міжнародні партнери, які надають допомогу.

Йдеться про те, що за міжнародними лекалами, два роки достатньо для того, щоб адаптуватися, — сказала Верещук.

Очільниця Мінреінтеграції розповіла, що у 2022 році на виплати переселенцям пішло 57 млрд грн. У 2023 році ця сума збільшилася до 73 млрд грн. Цього року допомогу для ВПО спрямують 57 млрд грн.

Сьогодні виплати особам зі статусом ВПО оновлять:

  • дорослим – 2 000 грн на місяць, 
  • дітям – 3 000 грн на місяць
  • людям з інвалідністю – 3 000 грн на місяць. 

За її словами, найвразливіші категорії населення мають і надалі отримувати виплати, а ті, хто уже адаптувався, чи отримав житло, чи має високооплачувану роботу – ні. Тобто підходи мають бути більш справедливі, зауважила міністр.

Джерело: ФАКТИ

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень