«Він пішов до Бога»: помер Зембала – Великий Лікар і незмінний Друг м. Рівне (ФОТО)

Його вклад у розвиток кардіології в нашому місті просто – неоціненний

Мар’ян Зембала помер учора в м. Забже у віці 72 років

Не стало Зембали – ця новина відгукнеться болем у серцях багатьох українців, і зокрема мешканців Рівного та Рівненської області.

Професор Мар’ян Зембала – постать легендарна. 

Рівненські кардіологи називали його Головним кардіохірургом Європи. І недарма, адже він довший час був Президентом Європейської Спілки Кардіохірургів (EACTS), а до того – міністром охорони здоров’я Польщі.

Мар’ян Зембала

Зембала багато років натхненно і невтомно допомагав Рівному: запроваджуував тут новітні методики, організовував навчання для наших кардіологів у Польщі, доправляв до нас, у міську лікарню, обладнання, необхідне для коронографії та стентування хворих на серце.

Це методика, яка врятувала в Рівному вже сотні. Якщо не тисячі життів.

Марян Зембала -- першим у Польщі виконав трансплантологію легені та низку інших унікальних операцій

За його ж підтримки в Рівному розпочалися й операції на відкритому серці та рух в напрямку створення Центру транспланталогії.

Зембалу неймовірно любили в Рівному. От що написав кілька годин тому народний артист і директор нашого Театру – Володимир Петрів, якому Зембала буквально спас життя:

Зембала -- Лікар-легенда

ПАМ’ЯТАТИМУ ДО ОСТАННЬОГО УДАРУ

У південно-західній частині Польщі є затишне місто з населенням у якихось 200 тис. Здавалося б звичайне собі місто. Хоча ні, у ньому є ТЕАТР. А всі міста з театром викликають в мене особливий щем та повагу.

 

Так от часто, під час вистав, коли сидиш у глядацькій залі, можна розрізнити гул сирен. Таких, які ми звикли чути, коли вулицею мчить швидка. А все тому, що саме повз театр лежить шлях до установи, де тисячі землян отримують другий шанс на життя – Сілезький центр хвороб серця.

 

З 1993 Центром керував видатний польський кардіохірург і трансплантолог Мар’ян Зембала. У юності він був учнем Збігнєва Релігі, якому асистував під час першої у Польщі вдалої пересадки серця. У 2014-ому цей факт поляки увіковічнили у фільмі «Боги».

 

А далі у 1997 Мар’ян першим у Польщі трансплантував окрему легеню, а потім - легені разом з серцем. Він був професором, міністром охорони здоров’я у своїй країні і володарем надцінної медалі від Папи Римського Pro Ecclesia et Pontifice і… батьком чотирьох дітей.

Для мене він був тим, хто тримав моє серце у долонях в 2009.

 

Сьогодні МАР’ЯНА не стало. Він пішов до Бога, який дав йому неоціненний талант дарувати життя…

 

Я, як і сотні врятованих професором Зембалою з вдячністю згадуватиму цю ВЕЛИКУ ЛЮДИНУ до останнього удару .

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Максим Розенко

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень