Викорінюємо суржик: як правильно сказати українською «замочна скважина»?

Пояснення мовознавця

В українській мові є безліч відповідників російським словосполученням, таким як, наприклад, «лєснічна площадка» і «замочна скважина».

Мовознавець та вчитель Олександр Авраменко розповів в етері «Сніданку з 1+1», як правильно перекласти ці два словосполучення з російської мови на українську.

Так, багато українців використовують суржик, кажучи «Зачекай мене на лєснічній площадці». Правильно буде казати «сходовий майданчик» з наголосом на «и» у слові «сходовий».

Крім того, Авраменко розповів, як правильно перекладати «замочная скважина» українською. Так, краще вживати «замкова щілина» з наголосом на «а» у слові «замкова». Також мовознавець уточнив, що у слові «щілина» наголос можна ставити на «і» та на «и», немає різниці.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень