Відстрочка від призову: чи мають на неї право чоловіки, які чекають третю дитину?

Детальне пояснення юристки

Військовозобов’язані, на утриманні яких перебувають троє і більше неповнолітніх дітей, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

Про це в РБК-Україна пояснила юристка-практикиня військового права юридичної компанії «Приходько та партнери» Тетяна Козян.

Вона відзначає, що відповідно до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (абзац 4 частина 1 статті 23), військовозобов’язані жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

- Причому це не обов’язково можуть бути біологічні діти, це можуть бути, наприклад, діти від попереднього шлюбу дружини.

 

Це можливо у випадку, якщо їхній батько не сплачує аліменти, або є померлим чи безвісно зниклим. Тобто значення має саме факт утримання дітей, – вказує Козян.

Таким чином законодавство встановлює доволі демократичну процедуру відстрочки від призову для багатодітного батька. Проте для цього варто подати відповідну заяву та інші підтверджувальні документи.

Юристка зауважує, що згідно З Сімейним кодексом (ст. 84), дружина під час вагітності має право на утримання від чоловіка. Проте ще ненароджена дитина не може бути на утриманні батька чи матері.

- Тобто виходить, що саме вагітна дружина перебуває на утриманні чоловіка, а не дитина, яку вона виношує.

 

Отже, якщо третя дитина ще не народилась, то це не є підставою для отримання відстрочки від мобілізації, – пояснює Козян.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень