Відпочинок у Затоці 2019: враження рівнянки (ФОТО)

Вітчизняний курорт обійдеться дешевше, ніж закордонний

Як добратися

 

Ми розглядали два варіанти доїзду з Рівного: автобусом і поїздом. Автобусами організовано возять у Затоку рівненські турфірми.

І проїзд в обидві сторони коштує 1200 грн з людини. Плюс такого добирання в тому, що тебе довезуть аж до Затоки. Мінус - що автобуси їздять не щодня, а кожні 10 днів. Тож якщо запланував відпочинок не на дати від'їзду, то турфірма спеціально тебе не повезе.

У проїзду поїздом плюс, що до Одеси з Рівного влітку є 2 поїзди "Ковель-Одеса": основний, який в дорозі 12 годин, та додатковий, який їде 17 годин, бо маршрут пролягає через Київ. Але мінус такого добирання в тому, що на поїзди не завжди є квитки.

Вартість квитка в одну сторону - понад 400 грн у купе, і в плацкарті  - близько 200 грн (ціна залежить від дня тижня: у дні більшого попиту - вона вища).

Ми обрали поїзд. А з Одеси до Затоки ходять маршрутки з автостанції, що поруч із залізничним вокзалом. Вони відправляються у міру заповнення пасажирами.

Час в дорозі - півтори години, бо на трасі виникають затори. Коштує проїзд 60 грн з людини.

Щоправда, ці маршрутки - без кондиціонерів, старі і нерідко брудні.

Проживання

 

Вартість проживання у Затоці в "гарячий" сезон - від 200 грн і вище з людини за місце. Але ми їхали на конкретну базу відпочинку за рекомендаціями знайомих. 

Вартість проживання тут - 650 грн за номер, який господарі називають "напівлюкс". У номері є телевізор, кондиціонер, холодильник, шафа для одягу, столик зі стільчиками, набір посуду, санвузол без душу.

Територія бази відпочинку - невелика, зелена, закрита.Тому тут зручно зупинятися з дітьми. Є їдальня з телевізором, кухня, де можна готувати їжу самому.

Харчування

 

Уздовж пляжу і першої вулиці біля нього є чимало магазинів, кафе, піцерій, торгових точок, з яких продають шаурму, самсу, різноманітні смаколики. Пообідати в їдальні можна було за ціною від 60 грн і вище.  

Господарі нашої бази відпочинку також пропонували для своїх відпочивальників комплексні обіди та вечері.

Коштував обід 110 грн, вечеря - 80.

Готували тут смачно і ситно, бо, як пояснили кухарі, їхньою їжею харчуються і господарі.

Що стосується їжі на пляжі, то тут традиційно продавали і пахлаву, і креветки, і пиво, і пиріжки. Ціни були, приміром, на кукурудзу - 10 грн за качан, молочний чи інший коктейль - від 35-40 грн.

Море і пляж

 

Море в Затоці, на диво, чисте. Інколи, щоправда, у ньому трапляються водорості. Температура морської води у липні - дуже комфортна. Є тут пляжі з глибиною моря незначною, де добре купатися дітям. А є й такі, де глибина - комфортна для дорослого: на акваторії, обмеженій буйками, вода доходить максимум по груди.

В липні на пляжах чимало людей і на тих, які ближчі до центральної алеї, розташуватися нема де.

Але пляжів у Затоці вистачає. Тож знайти підходяще місце можна.

Шезлонг на пляжі, парасолю тут пропонують по 60 грн за день, матрац на шезлонг - по 20 грн.

Ми ні шезлонгами, ні парасолями орендованими не користувалися. Мали свою парасолю, яку купили у Рівному за 250 грн і килимок із соломки - за 130. До речі, виявилося, що такі ж у Затоці можна купити дешевше. 

Окрема мова про туалети для пляжних відпочивальників. Вартість їх відвідування була -5-7 грн. Втім, була і вбиральня, куди можна було сходити безплатно. Один із туалетів здивував і розсмішив назвою - "Вечный зов". 

 

Розваги 

 

Розваги у Затоці - такі ж, як і в більшості курортних сіл та містечок України. Тут темношкірі, які приїхали на заробітки, просто на вулиці заплітають охочим кіски.

Коштує така зачіска від 100 грн залежно від довжини волосся. 

Є тири, в яких можна постріляти по пивних банках чи інших цілях.

За 21 вистріл - 50 грн.

Політ на парашуті над морем коштував 1500 грн за одну людину, 2000 - за двох. Катання морем на драконі, плюшці - від 100 грн. 

Тут тобі і фотографування у наметі з вогниками-гірляндами на пляжі, і катання на велорикші, а також на поні чи конях. 

Є безліч атракціонів для дітей і дорослих. Щоправда, ціни на них "кусючі" - від 70 грн.

Закликали на пляжі всіх охочих на чемпіонат зі стриптизу з цінами від 150 гривень за місце. А ось дискотек, як у Залізному Порту, у Затоці ми багато не бачили. Також тут було дуже мало барів-караоке.

До речі, заспівати одну пісню у такому барі коштувало 50 грн. 

 

Що подивитися у Затоці

 

У самій Затоці є аквапарк. Але ми почитали в інтернеті відгуки відвідувачів про те, що там у басейнах холодна вода, і не захотіли туди йти.

Вартість дня в аквапарку тут коштувала 600 грн, півдня - 450 грн. 

Також у Затоці, окрім моря, є лиман. Але ми не бачили, щоб у ньому купалися. Як пояснили місцеві мешканці, вони у лимані не купаються, бо там водяться змії. Ми змій не помітили, але на березі лиману просто погуляли. На ньому гарні краєвиди для фото. А ще там ми бачили дельфінів.

Лиман

В одному місці на березі лиману нас здивували надмогильні пам'ятники. Виявилося, що один з них встановили двом дівчаткам, які тут втонули у 2002 році, другий - загиблим у 2015 році з прогулянкового катеру "Іволга". Катер у жовтні вийшов у море у шторм і зі значним перевантаженням. На зворотному шляху перекинувся. І загинули 20 пасажирів із 36.   

Пам'ятник загиблим з катера "Іволга"

Ще у Затоці є розвідні мости. Їх розводять, щоб пропустити судна. Роблять це лише у певні години дня і тижня. До того ж, за словами місцевих, це нині роблять все рідше. Тому ми розведення мостів так і не побачили. 

Майже біля селищної ради Затоки є невеликий сквер з фонтаном зі скульптурою Нептуна і скульптурами маленьких левів на входах. Також тут є цікаві крісла зі спинками у вигляді сердець. На них можна робити цікаві фото.

 

Що подивитися біля Затоки

 

За 21 км від Затоки є райцентр Білгород-Дністровський. Там є фортеця, яку ще називають Аккерманською (за колишньою назвою міста Аккерман). Це одна з найбільших середньовічних фортець в Україні. На її території є Місто майстрів, де можна купити смаколики і сувеніри. Окрім надзвичайних краєвидів, тут можна побачити дерев'яну таранну черепаху, сфотографуватися з лицарем у латах за 20 грн.  

Екскурсії до фортеці із Затоки пропонують за 450 грн на катері і за 400 грн на автобусі. Втім, ми їхали туди електричкою за 12 грн, а назад - маршруткою за 20 грн. Час в дорозі - приблизно пів години. 

 

А вхідний квиток у фортецю коштує 80 грн. До речі, учасників АТО туди пускають безплатно.

Аккерманська фортеця

Аккерманська фортеця

Ще ближче до Затоки - за 12 км - є село Шабо. Там є відразу два цікавих місця для туриста - Центр культури вина "Шабо" та Європейська сироварня. Туди теж із Затоки возять організовано автобусами за 450 грн з людини. Але ми добиралися самі маршруткою. Проїзд коштує 10 грн і час у дорозі - 15 хвилин. 

Вхідний квиток у Центрі культури вина "Шабо" коштує з дегустацією 290 грн з людини.

Тут все виглядає дуже по-європейськи вишукано, красиво. На території Центру є

єдиний в Україні пам'ятник виноградній лозі, фонтан, який імітує бродіння вина. 

Екскурсовод розповідає і про виготовлення цього напою, і про заснування села Шабо. Село, до речі, виглядає краще за райцентр Білгород-Дністровський, бо у ньому гарні асфальтовані дороги.

Екскурсовод свою розповідь супроводжує оглядом цехів з виготовлення вина, винних погребів, музею виноробства, кінофільмами.

А на дегустації тут пропонують спробувати шість видів вина по 50 грамів. 

Металеві емності, в яких бродить біле вино

Пам'ятник виноградній лозі

Тариторія Центру культури вина "Шабо" дуже зелена

Всередині цього мережаного циліндра - фонтан, який імітує бродіння вина

Красиво виглядає і Європейська сироварня. На ній виготовляють голландський сир - гауда.

Екскурсія з дегустацією тут коштує 170 грн. 

Чим старіший сир, тим темнішого він кольору

На сироварні є маленькі телята, які живуть у таких умовах

Кілька видів сирів, сирну паличку, гарбузове насіння, родзинки, арахіс дають спробувати на дегустації

Наші новини у ТelegramНомер у Viber063-73-4-106-4

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень