Суренж чи підвал? У парку Шевченка Рівного відкопали підземну кімнату (ФОТО)

Її фото виклали у соцмережі Фейсбук

Біля фонтана з витязем розкопують підземний хід

Про підземні ходи під Рівним ще у 1886 році писав у своїй повісті "Діти підземелля" письменник Володимир Короленко, який жив і навчався у місті.

А вже у незалежній Україні то тут, то там під час заміни трубопроводів комунальники натикалися на рештки стін, схожих на підземні ходи. Схожі знахідки розкопували і будівельники.

Потім неодноразово провалювався асфальт у парку імені Шевченка біля фонтану зі скульптурою витязя, відкриваючи вхід до підземелля. Але його влада, не маючи коштів на дослідження, приміром, у 2005 році просто залила бетоном, щоб ніхто не провалився.

Тодішня завідувачка відділом охорони культурної спадщини при Рівненському обласному краєзнавчому музеї Тетяна Бикова розповідала, що про мережу підземних комунікацій на території Рівного, Дубна, Гощі, Корця, Острога було відомо давно. За її словами, підземні ходи, змальовані Володимиром Короленком, дослідники відносили до району, де нині розташована гуманітарна гімназія ( колишня школа №7). Мовляв, підземний хід звідти йшов під Устею до центральної частини міста. Загалом, запевняла Тетяна Бикова, середня глибина його залягання становила 5-7 метрів.

Тетяна Бикова тоді говорила, що верхня частина підземного ходу у парку імені Шевченка була підвалом садиби князів Любомирських, а інша - входом до значно древніших шарів. Тоді ж виникла гіпотеза, що систему підземних ходів під Рівним збудували ще мешканці Трипілля, тобто за 3-4 тисячі років до Різдва Христового. Тоді науковці назвали давнє місто, яке буцімто існувало на території Рівного, Суренжем (найсвятіше на Землі місце). І навіть припустили, що Суренж був давньою колискою усього слов'янства.

Після нещодавнього чергового провалля в асфальті у парку Шевченка, з якого зробили сенсацію чи не всі місцеві і центральні ЗМІ, врешті, підземний хід взялися досліджувати. А ініціатором розкопок став начальник міського управління культури і туризму Рівного Тарас Максименко. Про нинішні результати досліджень підземель він повідомив у соцмережі Фейсбук: 

Рівняни, інформую. Завдяки організації "РОДОВІД", Товариству охорони пам'яток історії, культури і архітектури та хлопцям із цивільного корпусу "АЗОВ" під наглядом та за участі археологів ДП "Рівненська старовина" рівняни отримали розчищену кімнату мережі ходів та підземель. Ентузіасти та патріоти міста вже витратили на розчистку ходів загалом до 80 тисяч гривень. Дякую, Вам! Це внесок в майбутню туристичну інфраструктуру міста! Останнє фото - модель того, що зараз відкрито іпотенційно знаходиться в землі - червоними кружечками обведено місця можливих підривів цих підземель комуністичною окупаційною владою. Про підрив підземель свідчить розплавлене скло та обпалене дерево, а також характер завалів перекриттів над підземеллями. Найближчими днями будемо вирішувати питання консервування об'єкту археології для того аби він не руйнувався дощем, снігом та морозом. Дякую усім не байдужим патріотам!

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень